Genderbotrány az úszásban: sorra dönti a férfinak született úszó a női rekordokat

Fotó: Unsplash/Chuttersnap
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. december 26. - 15:49

Kirobbant a genderbotrány az Egyesült Államokban.

Lia Thomas biológiai értelemben férfinak született, azonban ő nőnek vallja magát. A 22 éves sportoló három éve váltott nemet, bár a férfiak között is rengeteg érmet nyert a sportban.

Ennek köszönhetően ma már toronymagasan nyeri a versenyeket, két rekordot is megdöntött az amerikai egyetemi bajnokságban, ahol a döntőbe is bejutott, ez pedig hatalmas felháborodást váltott ki.

Cynthia Millen, a USA Swimming egyik vezető tisztségviselője lemondott, de nem csak őt zavarja a dolog, Thomas klubjában, a UPenn-ben versenyzők szülei és rokonai sem tudnak megbarátkozni a gondolattal.

„Jeleztem a kollégáimnak, hogy többé nem dolgozhatok olyan sportágban, amely lehetővé teszi a biológiai férfiak számára, hogy nőkkel versenyezzenek. Ezzel ugyanis a sporttal, az úszással kapcsolatos minden esélyegyenlőség megsemmisül” – írta Cynthia Millen a felmondólevelében.

„Nem akarok diszkriminatív, bántó lenni Liával szemben – bármi is történik, ő Isten gyermeke, és értékes személy –, de itt testek úsznak a testek ellen. Az övé egy férfitest, amely a nők ellen úszik, és ez a férfitest soha nem változhat női testté. A férfitest mindig is férfitest lesz”

– teszi hozzá.

Ami még nagyobb botrányt válthat ki, hogy Thomas egyre közelebb kerül olimpiai bajnoknők, Missy Franklin és Katie Ledecky által felállított rekordokhoz, ez pedig bizonyítja, hogy milyen nagy előnnyel indul a biológiailag nőknek születettekkel szemben – írja a Blikk.