Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,04 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
54,397 $

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: 2024 a növekedés helyreállításának éve lesz

Ugyanakkor már idén is növekedett a beruházások volumene.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium hivatalos közleményében úgy fogalmazott, „a háború és az elhibázott szankciók káros hatásai” még 2023 harmadik negyedévében is tetten érhetők voltak a beruházások alakulásában. A visszaeső kereslet és a magas kamatok miatt a beruházások volumene 12,1 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest.

2023 az inflációcsökkentés, 2024 a növekedés helyreállításának éve. A közlemény szerint októberben az inflációt a kormány egy számjegyűre szorította vissza, szeptembertől újra emelkednek a reálbérek, így a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Ez megfojtja a fogyasztást és a beruházásokat is, ezzel súlyos károkat okozva a gazdaságban – jelentették ki. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Hozzátették, az adatok tekintetében ugyanakkor pozitívként emelhető ki, hogy az autóipart és a high tech akkumulátoripart is magában foglaló feldolgozóiparban az első és második negyedévet követően ismét emelkedett a beruházások volumene, a harmadik negyedévben 6,8 százalékkal.

Emellett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben nőtt a beruházások volumene többek közt a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladék- gazdálkodás, szennyeződés- mentesítés területén és a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az oktatás területén is.

A nominális adatokat tekintve megállapítható, hogy 2023 első három negyedévében 10.215 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre a gazdaságban, amely az előző évhez viszonyítva 352 milliárd forintos növekménynek felel meg. A közleményt azzal zárták, Magyarország, a magyar gazdaság iránt töretlen a bizalom, ezt mutatja az is, hogy a külföldi befektetések beáramlása folyamatos és töretlen. A kormány célja, hogy a keleti és nyugati tőke, valamint technológia találkozási pontjaként tovább erősítse a beruházás és export alapú gazdaságot.