Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak „jól jött” a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.

Fotó: MTI/EPA/Legfőbb iráni vezető hivatala
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Iran Human Rights (IHR) és a norvégiai székhelyű Hengaw szervezet által gyűjtött adatok szerint az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta riasztóan megnőtt a kivégzések száma Iránban: az emberi jogi csoportok adatai alapján az iráni rezsim több mint 127 embert, köztük nőket és gyermekeket végzett ki a Hamász október 7-i támadásai óta.

Az Emberi Jogi Aktivisták Iránban (HRA) szintén megerősítette, hogy az október 7-i támadások óta jelentősen megnőtt a kivégzések száma, hozzátéve, hogy múlt hét szerdán a rezsim 24 óra alatt hét embert végzett ki. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A Guardian jelentése szerint az emberi jogi aktivisták és a kivégzettek családjai egyaránt azzal vádolják, hogy az egész világot foglalkoztató gázai konfliktust használja fel arra, hogy bosszút álljon a másként gondolkodókon, s megfelelő bírósági eljárás nélkül végezzen emberekkel.

Mahmood Amiry-Moghaddam, az IHR igazgatója rámutatott:

„A háború kezdete óta az iráni emberi jogi helyzetre kevés nemzetközi figyelem irányult, és nem érkezett érdemi válasz a kivégzések számának jelentős növekedésére.”

Az IHR-igazgató hozzátette, szervezete októberben és novemberben kétszer annyi kivégzést regisztrált, mint augusztusban és szeptemberben. Úgy tudni, az elmúlt két hónapban kivégzettek között van egy tinédzser is, a 17 éves Hamidreza Azari, akinek halálát az ENSZ a múlt héten „sajnálatosnak” minősítette.