Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Rakott kelbimbó – ha már unod a megszokott ízeket

Noha a kelbimbó jellemzően a gyermekek legnagyobb ellensége, valójában egy kiváló és egészséges alapanyag, melyből igazán ízletes fogásokat lehet készíteni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Keenan Loo
Egészség/Életmód
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az apró, „miniatűr káposzta” valójában nem káposzta, de a káposztafélék rokona, ugyanis a keresztesvirágúak családjába tartozik. Íze leginkább a kelkáposzta aromájára hasonlít, noha nem annyira intenzív és rostjai is finomabbak. Egyik legnagyobb előnye, hogy hatalmas a tápértéke: a fehérje mellett ugyanis olyan vitaminokat tartalmaz, mint a K-vitamin, béta-karotin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm és a B-vitaminok.

Rakott kelbimbó

Hozzávalók: Soron kívül Orbán Viktor meghívja Izrael miniszterelnökét, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki

1 kg kelbimbó
500 g darált sertéshús
olaj
200 g sűrített paradicsom
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 tk só
1 tk fekete bors
4 db babérlevél
3 db szegfűszeg
2 tk oregánó

A szószhoz:

5 dl tej
3 ek vaj
2 ek liszt
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A kelbimbót megmossuk és ha szükséges, lekapjuk a külső leveleit, majd félbevágjuk. Ezt követően forró vízben puhára főzzük, kb. 8 perc alatt. Eközben nekilátunk a húsos réteg elkészítésének: a hagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ekkor jöhet hozzá a darált sertéshús, hozzádobjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd az egészet lepirítjuk. A következő lépésben hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és egy kis vizet (kb. fél dl elég), közben pedig ügyelünk rá, nehogy leégjen.

A szószhoz először megolvasztjuk a vajat egy fazékban, majd hozzáadjuk a lisztet is és csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és addig kavargatjuk, míg csomómentes nem lesz. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha ezzel is megvagyunk, lehúzzuk a tűzről és részletekben beleszórjuk a reszelt sajtot.

Végezetül pedig nem maradt más hátra, mint az összeállítás: a kelbimbó felét egy tűzálló tálba pakoljuk, majd jöhet rá a húsos réteg, ezután a kelbimbó másik fele, végül pedig nyakon öntjük a szósszal. A 180 fokra előmelegített sütőbe bedobjuk és addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje.