Whiskey-s kuglóf – ha valami igazán különlegesre vágysz
Olykor megesik, hogy az ember valami unortodoxra vágyik.
A kuglóf legelterjedtebb formája a mazsolás és a márványos, s bár mindkettő isteni, ezúttal egy kicsit merészebb receptet hoztunk. A tartalmas kalácsféle elkészítéséhez elengedhetetlen a sütőforma, melynek közepén egy kis „kémény” található.
Whiskey-s kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
0,6 dl whiskey
25 dkg nádcukor
40 dkg liszt
fél kiskanál szódabikarbóna
2 kiskanál sütőpor
4 tojás
20 dkg olvasztott vaj (+ a formába)
1,2 dl tejföl
Az öntethez:
10 dkg vaj
18 dkg nádcukor
2,5 dl tejszín
Elkészítés:
Először a sütőt előmelegítjük 160 fokra, eközben pedig a mazsolát 10-15 percre beáztatjuk a whiskey-be. A kimért cukorhoz hozzászitáljuk a lisztet, majd jöhet bele a sütőpor és a szódabikarbóna.
Ekkor jöhet bele a tojás, a vaj, a tejföl és a beáztatott mazsola, a keveréket alaposan összedolgozzuk, majd a masszát beleöntjük az előre kivajazott sütőformába. Mehet be a sütőbe 50-60 percre, s tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor készült el.
Ha elkészült, várjunk körülbelül 10 percet, csak a pihentetés után vegyük ki a formából. Amíg várakozunk, az öntethez a vajat, a cukrot és a tejszínt lassú tűzön addig forraljuk, míg fel nem oldódik benne a cukor, majd besűrítjük, és a tálaláskor meglocsoljuk vele a kuglóf tetejét.