Gumós zeller – a zord külső finom belsőt takar
A szuperélelmiszert rendkívül változatos módon illeszthetjük be étrendünkbe, a különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit pedig egyre többen ismerik fel.
Kiválóan tárolható és sokoldalú szuperélelmiszer a gumós zeller, melyre akár a gyökérzöldségek királynőjeként is gondolhatunk, hiszen fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként, vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is megállja a helyét a tányérunkon.
A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe: a zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.
Magas ásványianyag tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből.
Érdekesség, hogy a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers formájában fogyasztjuk. A növénynek mind a gumója, mind pedig a felső zöld része hasznosítható, például nyersen salátákhoz, de egészen különleges ízt kölcsönöz a főzelékeknek, leveseknek és a mártásoknak is.
Már az ókori görögök is felismerték a zeller jótékony hatásait, sőt tisztelték is a növényt, olyannyira, hogy az atlétikai versenyek győzteseit olykor zellerlevéllel jutalmazták virágcsokor helyett. A rómaiak is ismerték a gyökérzöldségek királynőjét, s vértisztítóként használták, így nem véletlen, hogy a macskajajjal küzdő férfiak zellerből készített koszorút hordtak a nyakukban.