Lenmag – a sokoldalú superfood
A lenmag igazi csoda, hiszen széles körű felhasználása ismert, a konyhától kezdve a szépségápolásig.
A lenmag egy kifejezetten izgalmas alapanyag, ráadásul nem csupán a hagyományos konyhákban, de a vegán életmódban is hatalmas szerepet játszik. A lenmag egyrészt krémek, szendvicsek, saláták és kenyérfélék alapanyaga, másrészt pedig a vegán fogásokban az egyik legtökéletesebb tojáshelyettesítő.
A belőle sajtolt lenmagolaj jótékony hatású, hiszen kiváló növényi omega-3-zsírsavforrás, élelmirost-tartalma pedig határozottan magas. További egészségügyi előnyei közé sorolható, hogy alkotóelemei képesek felvenni a harcot a magas vérnyomással és a magas vércukorszinttel is.
Fitoszterin-tartalmának köszönhetően gátolja a koleszterin termelődését, s felszívódását is, így nagy szerepe van az érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében is. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy magas telítetlen zsírsavtartalma miatt könnyen oxidálódik, ezért mindig tároljuk hőtől és fénytől védett helyen, lehetőleg hűtőben.
Ha a fentiek nem győztek volna meg, a lenmag még azzal is büszkélkedhet, hogy káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban is gazdag, továbbá értékes fehérjéket, illetve B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz.
Noha számos egészségügyi előnye ismert, valamint a vegán konyha egyik alapeleme, túlzott fogyasztása nem javallott. Napi szinten egy átlagos testsúllyal rendelkező személy számára bőven elegendő 30 gramm lenmag, lenmagolajból pedig csupán 10 gramm. Ezeket az adagokat soha ne lépjük túl, ellenkező esetben toxikus károkkal kell számolnunk.