Cékla – az ízletes és egészséges superfood
Noha számos másik növényről is elmondható, hogy egészséges, a cékla egy igazi superfood, mely nem csupán jótékony hatásaival, de élénk lila színével is feldobja az ételeket.
Noha a céklát a legtöbben csak savanyúságként ismerik, valójában jóval szélesebb körben fel lehet használni a konyhában, s megannyi fogás készíthető belőle. Nem beszélve arról, hogy a salátanövényből készült céklalé több egészségügyi problémával is képes felvenni a harcot.
A cékla bővelkedik nitrátokban, melyek abban segítenek, hogy egészségesek legyenek ereink, így pedig alacsonyabb lesz a vérnyomásunk és jobb a keringésünk. Egyes kutatások már azt is bizonyították, hogy a céklalé vérnyomáscsökkentő hatással bír. Mindemellett a céklában folsav és betain is megtalálható, így csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Noha a legtöbben savanyúságként ismerik, az élsportolók rendszeresen fogyasztják a céklát, nem véletlenül: a céklában található nitrátok ugyanis növelik a sportteljesítményt. Ugyanakkor nem csupán a sportolók számára előnyös a cékla fogyasztása. Az idősek számára is fontos, hiszen az erekre és a keringésre gyakorolt hatása nagyban segít abban, hogy több vér jusson az agyunkba, ezáltal javítva a szellemi teljesítményt.
További érdekesség, hogy a cékla remek társunk lehet, ha méregtelenítésre adjuk a fejünket, hiszen jóformán minden mérget kipucol a szervezetből, továbbá javítja a májfunkciókat, valamint kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet is. A benne található mangán, kálium és C-vitamin pedig további egészségügyi előnyökkel jár.