Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A Fülöp-szigeteken tudnak valamit: 40 éve nem látott növekedésnek indult a gazdaság

Fotó: Unsplash/Gino
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha az ország gazdasága több mint 40 éve nem látott ütemben gyorsul, elemzők figyelmeztettek, a globális lassulás és a növekvő infláció a délkelet-ázsiai országnak is jelenthet még kihívásokat a következő években.

A Fülöp-szigetek gazdasága sok más országgal ellentétben hatalmas növekedést ért el: több mint 40 éve nem látott gazdasági növekedéssel zárták a 2022-es évet, ehhez pedig masszívan hozzájárult az utolsó negyedéves erőteljes növekedés is. Noha ez remek hír a gazdaság számára, az elemzők és a döntéshozók is arra figyelmeztettek, a globális gazdasági lassulás és az infláció kihívások elé állíthatja az országot.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Manila negyedéves hivatalos eredményei szerint 7,2 százalékos volt a gazdasági növekedés az országban, ami bőven meghaladta az elemzők 6,2 százalékos prognózisát. Ezzel az éves bővülés 7,6 százalékra emelkedett, melyre már 1976 óta nem volt példa, ráadásul még a kormány előzetes 6,5-7,5 százalékos célját is meghaladja.

További növekedésre számítanak, ám vannak kockázatok

Az Al Jazeera jelentése szerint Arsenio Balisacan gazdaságtervezési titkár a negyedik negyedév kiemelkedő teljesítményét az erős belföldi keresletnek, a munkahelyek számának növekedésének, valamint a világjárvány miatti korlátozások feloldásának, illetve az év utolsó három hónapjának teljes újranyitását követő “bosszúálló” kiadásoknak tulajdonította.

Baliscan egy csütörtöki sajtótájékoztatón reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy “továbbra is magas növekedési pályán” marad a gazdaság, hozzátéve, hogy a Fülöp-szigetek gazdaságára jelentős “áldásos hatással” lesz a kínai újranyitás is, ám eközben a kormány továbbra is prioritásként fogja kezelni a lakosság vásárlóerejének védelmét, mivel az infláció az országot is sújtja.

Negyedéves összevetésben az októbertől decemberig tartó időszakban 2,4 százalékos volt a GDP-növekedés, szemben a 1,5 bővülésre vonatkozó prognózisokkal, s az előző negyedévi felfelé módosított 3,3 százalékos bővüléssel. Balisacan rámutatott, a kormány továbbra is kitart a 2023-ra kitűzött 6-7 százalékos növekedési cél mellett, ám kiemelte, ez kockázatos is az orosz-ukrán háború, illetve az infláció miatt.