Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Ezekre kell figyelned, ha frissdiplomásként igényelnéd a Babavárót, vagy a CSOK Pluszt

Az állami támogatások a frissdiplomások számára is elérhetők, csak a feltételeknek kell megfelelni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Felipe Gregate
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Mindkét állami támogatási forma esetében kulcskérdéssé vált 2024-ben a tb jogviszony, hiszen az idei évtől szigorítások léptek életbe a folyamatos biztosítottsági időket tekintve. Ez különösen nehéz kérdés lehet a frissdiplomás, a munkaerő piacra épphogy kilépő fiatalok esetében, akik szeretnék megalapozni a jövőjüket és belevágnának a családalapításba, otthonteremtésbe – ugyanis a két támogatás között is találunk eltérést, amellyel a legtöbb ügyfél általában nincs tisztában. A Credipass szakértői ezekre a pontokra hívták fel a figyelmet, ugyanis egy kis odafigyeléssel a fiatalok számára is sikeres lehet mind a CSOK Plusz, mind a Babaváró igénylése.

A Credipass pénzügyi szakértőinél gyakran előforduló kérdés, hogy mi a helyzet a felsőoktatásban éppen végző, frissdiplomás fiatal párokkal, akik házasságra lépnek, gyermeket terveznek és éppen ezért nagy segítséget jelentene számukra mind a CSOK Plusz, mind a Babaváró támogatás. Nos, jó hír, hogy ha az egyik alapvető feltételt, vagyis a házasságot kipipálták a listán, magyarországi lakcímmel rendelkeznek, büntetlen előéletűek és nincsen köztartozásuk sem, akkor már csak egy fontos pontra kell odafigyelniük: az egyik fél esetében a 2, illetve 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyra – hívták fel a figyelmet a szakértők. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

„A Babaváró kölcsönt illetően az elvárás az egyik fél minimum 3 éves folyamatos, megszakítás nélküli tb jogviszonya. Fontos tudni, hogy a felsőoktatási intézményben eltöltött idő is beleszámít ebbe és a végzett hallgatóknál a hallgatói jogviszony megszűnése után 6 hónapnál nem hosszabb szünet is megengedett a jogviszonyban a szabályozás szerint, mielőtt munkába állna az illető. Így ezeknek az igénylőknek kiállítható a tb igazolás.”

– mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A Babaváró és a CSOK Plusz esetében is közös pont, hogy a tb jogviszony utolsó 180 napjának magyar vállalkozói, vagy alkalmazotti jogviszonyból kell származnia – fontos, hogy ez a fő szabály alkalmazandó mindkét támogatásnál. Azonban jelentős különbség, hogy míg a Babavárónál az említett 6 hónap, addig a CSOK Plusznál a hallgatói jogviszony és a munkaviszony között csupán 30 nap megszakítás lehet! Illetve azt is jó tudni: az álláskeresési járadék, vagy másnéven munkanélküli segély időszaka is beleszámítható a tb jogviszonyba.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyrészről azt, hogy aki CSOK Pluszt szeretne igényelni, de megszűnik a hallgatói jogviszonya, annak 30 nap áll a rendelkezésére munkát találni, vagy vállalkozást indítani, míg a Babaváró igénylők esetében erre fél éve van a leendő igénylőknek. Másrészről azt, hogy a CSOK Plusz esetén jó tanács lehet, hogy rögtön érdemes bejelentkezni az említett álláskeresési járadékra az új munkahely megtalálásáig, hiszen így biztosított a folyamatosság – tanácsolják a szakértők. Szintén kevéssé ismert tény, hogy a CSOK Plusz esetében a nappali középiskolai tanulmányok is figyelembevehetőek és beszámíthatóak az elvárt tb időszakba, azonban a Babaváró igénylése esetén ezt nem érvényes.

Egy példán keresztül magyarázva: amennyiben a fiatal házaspár egyik tagja egy éve diplomázott, előtte évekig főiskolán vagy egyetemen tanult, majd ezt követve 2 hónap után munkába állt, és az átmeneti időszakban bejelentkezett álláskeresési támogatásra, akkor az igénylő megfelel a CSOK Plusz feltételeinek. Fontos kiemelni azt is, hogy mindkét támogatás esetén a házaspár csupán egyik tagjának kell megfelelnie a fenti tb-vel kapcsolatos előírásoknak!

„Azt is érdemes megjegyezni, hogy alapjáraton a szabályozásban az szerepel, hogy a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnését követő 45 napban még alapellátásra lesz jogosult a fiatal, azonban kevesen tudják, hogy ez nem azonos a tb jogviszonnyal. Ez az időszak az egészségügyi ellátásra való jogosultságot jelenti, vagyis egyenértékű azzal, mint amikor valaki befizeti maga után a havi 11 300 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ez azonban nem keletkeztet tb jogviszonyt, erre tehát érdemes odafigyelni.”

– mondta el Fülöp Krisztián.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.