Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Bírságot kapott egy francia étterem, amiért nem szolgáltak ki egy muszlim nőt

Illusztráció, Forrás: Unsplash
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Franciaországban található Bayonne városának bírósága vallási alapú diszkrimináció bűntettében talált bűnösnek egy étteremtulajdonost, aki azt követelte egy muszlim nőtől, hogy vegye le fejkendőjét, ha be akar menni az étterembe.

Előzmény:

 

Franciaország délkeleti részén egy étterem tulajdonosát 600 euróra, azaz kb. 250 ezer forintra büntették, amiért nem engedett be éttermébe egy fejkendőt viselő nőt és annak fiát. Bayonne városának bírósága a 64 éves nőt vallási alapú diszkrimináció bűntettében találták vétkesnek, amiért azt követelte a vendégtől, vegye le a fejkendőt.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Az anyák napján, május 29-én történt esetről készült videó az interneten kezdett el terjedni, rajta a tulajdonos, aki keresztet ábrázoló nyakláncot visel, épp azt magyarázza a vendégnek, hogy nem enged be olyanokat, akik „úgy öltöznek, mint az ókorban”, írja az RFI.

A fejkendős nő fia, aki a feljelentést tette a paui ügyészségen, azt mondta a bíróságon, hogy úgy érezték, mintha másodrendű állampolgárok lennének. Anyja vallomása szerint megalázva érezte magát, amikor elküldték.

A spanyol születésű tulajdonosnak a bírság mellett 1300 eurós kártérítést is kell fizetnie a sértetteknek, emellett egy tanfolyamon kell résztvennie, „hogy megtanulja a köztársaság értékeit.” Ügyvédje szerint a vádlott tagadja, hogy rasszista lenne és nem zárta ki, hogy fellebbez az ítélet ellen.