Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,867 $

Franciaországban fogták el az olasz maffiafőnököt, aki tavaly bravúrosan szökött meg a börtönből

Az olasz maffiafőnök egy szigorúan őrzött börtönben töltötte büntetését, ahonnan végül lepedők segítségével szökött meg.

Fotó: Unsplash/Stephanie LeBlanc
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CBS News értesülései szerint Franciaországban bukkantak rá és fogták el azt az olasz maffiafőnököt, aki még tavaly egy bravúros mutatvány keretében, összekötözött lepedők segítségével szökött meg egy szigorúan őrzött börtönből. A francia és az olasz hatóságok pénteki közlése szerint Marco Raduanót – akit az Europol Európa legkeresettebb bűnözőinek listáján „veszélyesnek” minősített – a franciaországi Korzika szigetén fekvő Bastiában vették őrizetbe.

A szardíniai Nuoróban lévő, szigorúan őrzött börtönből még tavaly februárban szökött meg, oly módon, hogy összekötött több lepedőt, majd egyszerűen kimászott az ablakon. A nem mindennapi szökést a biztonsági kamerák is rögzítették és a felvétel nyilvánosságra kerülése óta szélsebesen terjedt a közösségi médiában: Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Matteo Piantedosi belügyminiszter a maffiafőnök elfogása kapcsán azt is megosztotta, hogy Raduano „jobbkezét”, Gianluigi Troianót a spanyolországi Granada közelében szintén elfogták. A belügyminiszter az elfogásokat „a szervezett bűnözés elleni újabb nagy csapásnak” minősítette.

A 40 éves Raduano a dél-olaszországi Puglia régióban, Foggiában működő vidéki Gargano klán főnöke, mely egy fiatal és kevéssé ismert szervezett bűnszövetkezet, s mely a Negyedik Maffia néven ismert. Raduano a szökést megelőzően 24 éves börtönbüntetését töltötte bűnszervezetben való részvétel, kábítószer-kereskedelem, illegális fegyvertartás és más bűncselekmények miatt.

Az Europol közlése szerint Raduano „bűnszervezetének csúcsán” állt, „a gyilkosságok elkövetésére, kábítószer-kereskedelemre és a zsarolási ügyek irányítására szakosodott csoport promótereként, szervezőjeként és kegyetlen gyilkosaként”. Szökése – leginkább talán annak módja miatt – rendkívül kínos volt az olasz hatóságok számára, ezzel együtt pedig riadalmat keltett a ma Olaszország legerőszakosabb szervezett bűnszövetkezetének számító Negyedik Maffia hatalma miatt.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.