Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Fontos figyelmeztetést kaptak a Google Chrome felhasználók

TÉMÁK:
#Google
Fotó: Unsplash/Firmbee.com
PC

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Kiberbiztonsági szakértők fontos figyelmeztetést adtak ki egy új fenyegetéssel kapcsolatban, amely elsősorban a Google Chrome-felhasználókat érinti.

Biztonsági szakértők egy új típusú kibertámadásra figyelmeztettek, amely azokat célozza, akik a Google Chrome-ot használják a webes keresésekhez vagy az e-mailek ellenőrzéséhez.

A Trend Micro kiberbiztonsági cég ugyanis jelezte, hogy a Google-felhasználók mostanában egy megtévesztő Chrome-frissítési hibaüzenetet kapnak, amelyet csalók küldenek rosszindulatú programok terjesztésére.

Egy blogbejegyzésben arra figyelmeztettek, hogy ez a fajta támadás idén február óta működik, és nagy területet fed le. Az említett fenyegetés azt követően indul, hogy a felhasználók meglátogatnak egy „kompromittált” weboldalt, amely rosszindulatú kóddal fertőzött. Amikor valaki meglátogatja ezeket a weboldalakat, egy hamis hibaüzenet jelenik meg a Google Chrome-ban, amely arra ösztönzi a felhasználót, hogy azonnal töltsön le egy frissítést, amely állítólag kijavítja a biztonsági problémát – tudhattuk meg az MSN cikkéből.

Megint a kripto

Amikor a felhasználók rákattintanak erre a linkre, végül egy Monero bányászprogramot tartalmazó ZIP-fájlt töltenek le, amely a számítógépük feldolgozási teljesítményét arra használja, hogy kriptopénzt bányásszon a támadók számára.

Mindez komoly problémát jelent, mert ha az eszköz egyszer megfertőződött, a rosszindulatú szoftver annyira sok energiát fogyaszt, hogy a készülék lelassul, vagy akár le is állhat. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a vírus érzékeny információkat is ellophat a számítógépekről, például bejelentkezési adatokat és pénzügyi információkat, így a személyes és pénzügyi adatok is veszélybe kerülnek.

Amellett, hogy nagy kért okoz az adott eszközön, a kártevő a rendszerbeállítások megváltoztatásával és a biztonsági intézkedések gyengítésével a számítógépeket sebezhetőbbé is teheti a további támadásokkal szemben, így mindenkinek ügyelnie kell arra, hogy csak ellenőrzött forrásból származó frissítéseket telepítsen a számítógépére.