Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Fontmilliárdokból gyarmatosítaná a Holdat az Egyesült Királyság

Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Első körben 1,6 millió fontot költenének a Hold erőforrásait kiaknázó projektbe, ám ez még csak a kezdet.

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége szerint a kapcsolódó projektek forradalmasíthatják az űrkutatást, és segíthetnek az emberes Mars-utazás hatékonyabb megvalósításában is. A cél, hogy a Hold erőforrásait felhasználják, az űrutazást pedig fenntarthatóbbá tegyék.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A tervek szerint olyan, továbbfejlesztett módszerekkel is kísérleteznének, melyek segítségével különböző anyagokat nyerhetnek ki a holdkőzetekből, amiket aztán az űreszközök építésekor hasznosíthatnak.

Nem csak üzleti célok vezérlik az Egyesült Királyságot

Emellett olyan távolról irányítható berendezéseket is szeretnének üzemeltetni, melynek segítségével a Földről végezhetnének biológiai kísérleteket, amivel jobban megérthetnék a világűr emberi egészségre gyakorolt hatását.

A jövőben az új, nukleáris meghajtású erőforrásokat is vizsgálják majd, továbbá azon újrahasznosítható rendszereket is, amelynek köszönhetően az űrkutatás és az űrutazás is fenntarthatóbbá válhat.

Dr. Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója szerint a Hold felszínére való visszatérés globális törekvés, és ismét egyre nagyobb teret nyer. Az új technológiák kipróbálása pedig nem csupán üzleti, hanem fejlődési szempontból is hatalmas potenciállal bír.

A finanszírozás csak egy apró szelete annak a kormányzati összegnek, amit űrkutatásba és űrtechnológiába fektetnének, és ami csaknem 22 milliárd fontot jelent majd az elkövetkezendő évtizedekben – írja a Metro.