Clouds
21 Budapest
Dollár
368,37 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
452,21 Ft
Bitcoin
27,984 $

Mióta itt jártál:

Már folyik a büntetőeljárás az Eötvösben kirobbant korrupciós botrány kapcsán

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Bűnügy
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant korrupciós botrány kapcsán már folyik a büntetőeljárás, a nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján pedig erős a gyanú a vesztegetésre.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a rendőrség már elindította a büntetőeljárást az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant korrupciós botrány nyomán, a lap megkeresésére pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: vesztegetés gyanúja ­miatt rendeltek el nyomozást, mely kiterjed a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmának vizsgálatára is.

A Btk. szerint a vesztegetést három évig terjedő szabadságvesztéssel is lehet büntetni, noha minősített esetekben ez egytől öt évig terjed – például olyan esetben, ha az iskola vezetőit vesztegették volna meg.Ennél azonban jóval súlyosabb, kettőtől nyolc évig terjedő a büntetés mértéke, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

Mit lehet tudni a korrupciós botrányról?

A botrány azt követően pattant ki, hogy a Metropol nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen arról beszélgetnek, hogy 500 ezer forintnyi vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azokat a diákokat is felvegyék az Eötvös József Gimnáziumba, akiknek nem sikerült az írásbeli felvételi vizsgájuk.

A felvételen egy apuka beszélget az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, és több alkalommal is hallani lehet, ahogy megemlítik az iskolaigazgató, Moss László nevét is. A párbeszédből az derül ki, hogy az apuka már kifizette a félmillió forintot, mégsem érzi azt, hogy gyermeke tanulmányai biztosítottak a gimnáziumban szeptembertől.

“Én elmondtam neked a leg­elején, hogy akármi történik, a gyereket fel fogják venni. Ezt megbeszéltem a Moss-sal, mielőtt neked ezt mondtam. […] Ennek a módja az, és ez nem az első ilyen, hogy ő a saját hatáskörében szóbeli nélkül felveszi.”

A Metropol által csütörtökön nyilvánosságra hozott új hangfelvétel szerint pedig e gyakorlat immáron több mint 20 éve működik a gimnáziumban, nevezetesen, hogy alsó hangon 500 ezer forintot kell letenni az asztalra az alternatív bekerüléshez. Meglepő, de a gimnázium az élen jár a tanártüntetésekben, s Moss László is több alkalommal beszélt a tanárok megbecsülésének fontosságáról, ám most csendbe burkolózott.