Földrengés rázta meg Melbourne-t, 120 éve nem volt erre példa

Fotó: Unsplash/Urlaubstracker
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Melbourne-t vasárnap egy ritka földrengés rázta meg, ám szerencsére nem okozott sok kárt.

A CNN jelentése szerint vasárnap egy 3,8-as erősségű földrengés rázta meg az ausztráliai Melbourne városát, melyet főként Sunbury északnyugati külvárosában éreztek, helyi idő szerint 23 óra 41 perc környékén. A Geoscience Australia kormányzati ügynökség közlése szerint a földmozgás 2 kilométeres mélységben történt.

Adam Pascale, a Victoria állambeli Szeizmológiai Kutatóközpont vezető tudósa rámutatott, ez a földmozgás volt a legnagyobb Melbourne 40 kilométeres körzetében az 1902-ben történt 4,5-es erősségű rengés óta. Pascal egy tweetben számolt be arról, hogy ő maga is érezte a földrengést:

„Felébredtem tőle! Valószínűleg 5-10 másodpercig tartó kisebb rengés történt. Az adrenalin még nem múlt el…”

A Geoscience Australia közlése szerint több mint 21 ezer jelentést kaptak a földrengésről, a lökéshullámokat pedig egészen a Melbourne-től mintegy 150 kilométerre északra fekvő Bendigo városáig és a Tasmánia szigetén található Hobartig délen is érezni lehetett.

A CNN-nek nyilatkozó helyi lakosok arról számoltak be, hogy megijedtek, főként a felhőkarcolókban lakók, hiszen a legmagasabb épületek egy kissé megingottak a földmozgás nyomán. Mások arról jelentettek, hogy lakóházuk is megremegett, és úgy hangzott, „mintha betörtek volna”.