Fizetőssé válhat iPhone-okon a Facebook?

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.3 - 14:35

A közösségi média legnagyobb platformja fizetőssé válással fenyegette meg az Apple-t.

A múlt héten kiadott iOS 14.5 frissítéssel az Apple okostelefonjain az App Tracking Transparency nevű funkció komoly ráncfelvarráson esett át, melynek köszönhetően a felhasználók eldönthetik, mely alkalmazásoknak adnak engedélyt arra, hogy nyomon kövessék mindennapi tevékenységeiket az appokon belül.

Ez a lehetőség érthető okokból kifolyólag nem tetszik a Facebooknak, ugyanis a közösségi média vezető platformja a júzerek követési módján alapszik, így a hirdetéseket és az ajánlott tartalmakat is ezen funkció segítségével tudják személyre szabni.

Az Apple update-jét követően a vállalatok lehetőséget kaptak arra, hogy a felhasználóknak elmagyarazzák, miért is szeretnének engedély kérni a nyomkövetéshez, amit azonban bármikor meg lehet tiltani – írta a The Verge magazin.

A Facebook előugró ablakjában az engedélykérés a hirdetések személyre szabására, a Facebook és Instagram ingyenesen tartására és a vállalatok elérésére vonatkozik.

Az érvek közül a másodikat vélték problémásnak többen is, ugyanis a cég azzal fenyegetőzik, hogy fizetőssé teheti a Facebookot és az Instagramot is abban az esetben, ha nem járulnak hozzá ahhoz, hogy Zuckerbergék árgus szemekkel naplózzák a tevékenységeiket.