Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Sokan nem tudják, de a fiatalok agyműködését is veszélyeztetheti egy gyakori tápanyaghiány

Sokan nem tudják, de a fiatalok agyműködését is veszélyeztetheti egy gyakori tápanyaghiány

Sokan nem tudják, de a fiatalok agyműködését is veszélyeztetheti egy gyakori tápanyaghiány
Shutterstock/Illusztráció

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói új tanulmányban mutatták ki, hogy az elhízás már fiatal felnőttek esetében is olyan biológiai változásokat idézhet elő, amik az időskori kognitív hanyatlásra emlékeztetnek.

A vizsgálat során a kutatók gyulladásra utaló fehérjéket, májterhelést jelző enzimeket és az idegsejtek sérülését jelző neurofilament light chain (NfL) fehérjét találtak. A legfontosabb eredmény azonban az volt, hogy a résztvevők jelentős részénél szokatlanul alacsony vérszintet mértek egy létfontosságú tápanyagból, a kolinból.

A cikk a videó után folytatódik

A tanulmány vezetője, Ramon Velazquez: „Ez a kutatás tovább erősíti a bizonyítékokat arra, hogy a kolin értékes markere az anyagcsere- és agyműködési zavaroknak – és hangsúlyozza a megfelelő napi bevitel fontosságát, mivel elengedhetetlen az emberi egészséghez.” Az elmúlt hónapban megjelent több új tanulmány is összekapcsolta az alacsony kolinszintet viselkedésbeli változásokkal, például szorongással és memóriazavarral, valamint szélesebb körű anyagcsere-problémákkal.”

A kutatásban 30 fiatal felnőtt vett részt, akik közül fele elhízott volt. A vérminták elemzése során az elhízott csoportban alacsonyabb kolinszintet, erősebb gyulladásos jeleket, inzulinrezisztenciát és májenzem-emelkedést találtak. A kutatók kiemelték, hogy a nők kolinszintje alacsonyabb volt, mint a férfiaké, ami különösen figyelemre méltó, hiszen a nők körében magasabb az Alzheimer-kór előfordulása – írja a Science Daily

A kolin és a sejthártyák kapcsolata

A kolin a sejthártyák felépítésében, a gyulladás szabályozásában, a máj működésében és az acetilkolin nevű neurotranszmitter előállításában játszik kulcsszerepet. Bár a máj képes bizonyos mennyiséget előállítani, a legtöbb kolin táplálékból származik. Gazdag forrásai közé tartoznak a tojás, a baromfi, a hal, a hüvelyesek és a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli vagy a karfiol.

A tanulmány társszerzője, Wendy Winslow: „A legtöbb ember nem is tudja, hogy nem jut elegendő kolinhoz. A kolinban gazdag ételek rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást, és támogatja a testet és az agyat az öregedés során.”

A kutatás arra is rámutatott, hogy az új, GLP-1 alapú fogyasztószerek – amik hatékonyan csökkentik a testsúlyt – az étvágy mérséklésével a tápanyagbevitel csökkenését okozhatják. Ez pedig a kolin és más létfontosságú tápanyagok hiányához vezethet. A szerzők szerint további vizsgálatok szükségesek annak feltárására, hogy a gyógyszeres kezelések mellett a megfelelő kolinbevitel biztosítása hogyan segíthet megőrizni az anyagcsere- és agyi egészséget.

A tanulmány társszerzője, Jessica Judd így összegezte az eredményeket: „Eredményeink azt sugallják, hogy a fiatal felnőttek esetében a jó anyagcsere-egészség és a megfelelő kolinbevitel hozzájárul az idegsejtek egészségéhez, és megalapozza az egészséges öregedést.”