Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Fertőzött marhák között kapta el a H5N1-et egy ember, nem ez volt az első ilyen eset

Aggódva figyelik a madárinfluenzás megbetegedéseket a tudósok, többen is elkapták mostanában a H5N1-et.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Egyesült Államokban rövid időn belül már a második, emberben kimutatott madárinfluenzás fertőzést azonosították. Ezúttal egy tejipari dolgozó kapta el, aki beteg marhák között dolgozott.

A H5N1 ugyanis csak nevében „madárinfluenza”, más fajokat, így szarvasmarhákat, valamint embereket is megfertőzhet, egy genetikai mutáció pedig könnyedén újabb világjárványt indíthat el. Az Európai Bizottság ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Mint közölték, Európában csekély az esélye a megfertőződésnek, ugyanakkor továbbra is fokozottan figyelni kell az állatoknál előforduló eseteket és a felbukkanó gócpontokat. Az Amerikai Járványügyi Hivatal jelentése szerint az USA-ban második alkalommal mutatták ki emberben a H5N1-et.

Mindkét eset elszigetelt volt, korábban egy coloradói személy fertőzött baromfik között kapta el a kórt. Kiemelték azonban, hogy nem valószínű az emberek közötti terjedés, és az is jó hír, hogy a madarakban észlelt vírusszám is csökkenésnek indult az elmúlt években – írja az Economx.

Mindazonáltal a megelőzésre továbbra is nagy figyelmet kell fordítani, nem csupán Európában és az Egyesült Államokban, hanem világszerte. A baromfitelepek ellenőrzése és a folyamatos vakcinázás sikeresen megakadályozhatja a súlyosabb járványok, illetve a H5N1 különböző mutációinak kialakulását.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.