Bemutatta a Ferencváros az új edzőjét Elek Gábor távozása után

Fotó: A győztes Ferencváros játékosai ünnepelnek a kézilabda női Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg mérkőzés végén a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. június 3-án. A Ferencváros 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget. MTI/Illyés Tibor
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

Egy tapasztalt dán szakember veszi át az irányítást a Ferencvárosnál, aki már több mint 200 nemzetközi mérkőzésen vezette a csapait, miközben bajnokságokat és kupákat nyert.

Mint ismert, női kézilabdacsapatunktól tizenöt év után távozik Elek Gábor, helyét pedig a negyvenkilenc esztendős dán szakember, Martin Fruelund Albertsen veszi át – olvasható a Ferencváros hivatalos közleményében.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Martin Albertsen játékos-pályafutása korán, 22 éves korában egy sérülés miatt ért véget, ezt követően utánpótlás-edzőként dolgozott, illetve a dán másodosztályú AGF együttesét is irányította. Az első nagy kihívás 2002-ben találta meg, akkor a Viborg HK vezetőedzője lett, s meg is ragadta a lehetőséget, bajnokságot, kupát és EHF-kupát nyert a nagy múltú dán együttessel.

Ezt követően 2004-ben a német Leipzig alakulatához igazolt, amellyel két évvel később elhódította a bajnoki és a kupa trófeát is, majd hazatért Dániába, ahol a következő szűk egy évtizedet három különböző csapatnál (Randers, Viborg, Kobenhavn) töltötte.

Tapasztalt edző érkezett a Ferencvároshoz

2014 decemberében vette át a német Bietigheim irányítását, és a klubot története első bajnoki címéhez segítette 2017-ben, sőt, ugyancsak ebben az évben EHF-kupa-döntőt is játszhatott, de a Rosztov-Don ellen végül alulmaradt együttesével. 2019-ben is bajnokságot nyert a Bietigheimmel, majd hat évet követően, 2020-ban távozott.

2018-tól egyébként párhuzamosan töltötte be a svájci szövetségi kapitányi posztot is, a válogatottat 2022-ben története során először kijuttatta az Európa-bajnokságra, illetve ő felelt 2020 óta a svájci kézilabda akadémia munkájáért is, de ezekről a tisztségeiről lemondott, július közepétől kizárólag a Ferencvárosra összpontosít majd.

Csapataival eddig összesen öt bajnokságot és három kupát nyert, illetve több, mint 200 nemzetközi meccsen vezette együtteseit a Bajnokok Ligájában, EHF-kupában és az Európa-bajnokságon.

„Óriási büszkeség számomra, nagyon megtisztelő, hogy meghívást kaptam a Fradi-családba – mondta új vezetőedzőnk. – Sok éve követem a klub fantasztikus fejlődési ívét, és a legnagyobb tisztelettel figyeltem azt a nagyszerű munkát, amelyet az ott dolgozók végeztek el. Tudom, hogy nagyon sokan számítanak ránk, és én azt ígérem, hogy minden nap óriási ambícióval és akarattal érkezem majd azért, hogy tanuljunk a győzelmekből és a hibákból. Szeretem látni a játékosok fejlődését, és mindent megteszek a sikerért. Megvalósult álom, hogy az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője lehetek, nagyon boldog vagyok, és alig várom a közös munkát mindenkivel, aki a klubnál tevékenykedik – megpróbálunk építeni a következő években az előző idény sikereire.”

Martin Albertsen munkáját másodedzőként Allan Heine, kapusedzőként pedig Duleba Norbert segíti.