Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Félmillióan haltak bele tavaly maláriába, miközben mindenki a koronavírus-járványra fókuszált

Miközben az egészségügyi hatóságok és a nyilvánosság is a koronavírus-járványra figyel, a malária következtében történt többlethalálozások sokkal súlyosabb krízist okoznak világszerte.

...svg content...Fotó: Pixabay
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt öt évben stagnált a maláriához köthető elhalálozások száma, 2020-ban azonban több mint egy évtized után ismét válságossá vált a helyzet a WHO legutóbbi jelentése szerint – tudósított a BMJ.

2000 óta közel 1,5 milliárd maláriás esetet és 7,6 millió áldozatot regisztráltak, melynek többsége a szubszaharai Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában történt. A WHO malária-programjának igazgatója, Pedro Alonso elmondta, fontos lenne a koronavírus mellett a maláriára is odafigyelni, hiszen a mortalitási rátája jóval magasabb, mint a Covid19-é. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Alonso figyelmeztetett, 2019-ben 409 ezren, míg 2018-ban 411 ezren haltak bele a kórokozó támadásába, az áldozatok nagy része pedig csecsemőkorú volt – mindezekből látható, hogy a fertőzés nemcsak az időseket, hanem a fiatalokat is ugyanúgy veszélyezteti.

2020-ban az előrejelzések szerint akár 20-25 százalékos romlás következhetett be az előző évekhez képest, ami főként annak tudható be, hogy zavarok keletkeztek az egészségügyi ellátórendszerben, ugyanis a kórházak a koronavírusos páciensekre összpontosítottak ahelyett, hogy a maláriás betegeket kezelték volna.

Az iskolabezárások miatt 50 millió gyermek esett el a szegényebb sorsú országokban a napi ételtől a menzák teljes lezárásának köszönhetően, és nagyjából 250 millió kiskorú kényszerült otthonmaradásra bármiféle internetkapcsolat nélkül, így teljesen lemaradtak az oktatásban.

Habár a WHO Covax programjának hála hamarosan az elmaradott régiókban is beindulhat a vakcináció, a védőoltások tárolása és a hideglánc logisztika megoldása komoly fejtöréseket okozhat, amit még a szervezet szakembereinek meg kell oldania.

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát a hatalmas pénzjutalmakról

Vitézy Dávid elárulta, mennyit keres a a MÁV Start és a Volánbusz közös gazdasági vezetője, aki szintén szép summát kapott.