Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
387,34 Ft
Font
439,64 Ft
Bitcoin
27,980 $

Felháborodtak Indiában, miután acélsisakokra cserélnék a szikh katonák turbánját

Fotó: MTI/EPA/Raminder Pal Szingh
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az indiai szikh közösség tagjai felháborodtak, mivel az évszázadok óta viselt jellegzetes szövet turbánjuk helyett furcsa formájú acélsisakokkal váltaná le a hadsereg.

Az RFI jelentése szerint a botrány akkor pattant ki, amikor a szikh gyalogosok felvonultak az indiai Köztársaság Napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén. A hadsereg ugyanis eldöntötte, hogy a 12730 szikh katona számára egy speciális, ám rendkívül furcsa alakú acélsisakot vezet be, ám a terv legkevésbé sem nyerte el az érintettek tetszését.

Soron kívül Nagyon szigorú intézkedést vezetett be Utah állam a tizenévesek számára

A szikhek azzal érvelnek, hogy a turbán jóval több, mint egy közönséges fejfedő: a Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee, mely az észak-indiai szikh szentélyeket működteti, azzal a kéréssel fordult Delhihez, hogy vonja vissza a döntést, mivel az sérti a közösség vallási kódexét és könnyedén visszatetszést válthat ki.

Noha a szikhek India 1,4 milliárdos lakosságának kevesebb mint két százalékát teszik ki, az ország 1,35 millió fős hadseregének nyolc százaléka szikh. A bizottság elnöke, Harjinder Singh Dhami a turbánok acélsisakra történő cseréje kapcsán rámutatott:

“Egy szikh katonának megparancsolni, hogy vegye le a turbánját és viseljen sisakot, csak azért, mert az jobban védi a fejét, tudatlanság a szikh pszichéjével és a turbánhoz való ragaszkodásával szemben.”