Feltörtek egy fehér felsőbbrendűséget hirdető weboldalt, és kiteregették a szennyest

Fotó: onyTheTigersSon / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 26. - 12:33

Bár a Patriot Front igyekezett magát hazafiak csoportjaként feltüntetni, a kiszivárgott információk jóval sötétebb képet festenek róla.

Mintegy 400 gigabájt adat került nyilvánosságra a Patriot Front (PF) fehér felsőbbrendűségi csoport RocketChat szerveréről, az üzenetek, képek és videók pedig arról tanúskodnak, hogy a szervezet neve számos gyűlölet-bűncselekménnyel összefüggésbe hozható.

A PF a 2017-es Unite the Rights gyűlés után alakult a virginiai Charlottesville-ben, amely során az egyik résztvevő autójával belerohant az ellentüntetők tömegébe, ezzel megölve egy embert, és megsebesítve 35 másikat.

A merényletet elkövető James Alex Fields Jr. nem sokkal korábban a Vanguard America nevű fehér felsőbbrendűségi csoport egy tagjával pózolt, ez a szervezet azonban hamarosan feloszlott, és Thomas Rousseau alapította újra Patriot Front néven.

Az átnevezésre azért volt szükség, hogy a szervezet ne legyen erőszakos bűncselekményekhez köthető, a PF pedig igyekezett magát olyan hazafiak csoportjaként bemutatni, akik az Egyesült Államok 18. századi alapítóinak eszméihez és értékeihez igazodnak.

A kiszivárgott adatok tanulsága szerint azonban Rousseau és más tagok számos Black Lives Matter, LMBTQ és a társadalmi egyenlőséget hirdető más falfestmények és emlékművek megrongálásáért felelős. A szervezet „stencil útmutatója” egy sor olyan utasítást tartalmaz, amelyek a hatékony károkozás módra oktatják a tagokat a lebukás veszélye nélkül.

A chat-beszélgetések, videók és képek olyan alkotások megrongálását dokumentálják, mint a detroiti polgárjogi falfestmény, egy George Floyd-graffiti, valamint a washingtoni Olympiában található emlékmű – számolt be az ArsTechnica.

Nem ez az első eset, hogy egy gyűlöletcsoport privát beszélgetései az internetre kerülnek; 2019-ben ennek köszönhetően derült ki, hogy az Iron March nevű szervezet az amerikai tengerészgyalogság, haditengerészet, hadsereg és katonai tartalékosok számos tagját is a sorai között számlálja.