Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Mióta itt jártál:

Faipari képzőközpont jön létre Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Fotó: Unsplash/Todd Cravens
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 27. - 02:48

A Karcagon és Mezőtúron 275 millió forintból várhatóan jövő őszre elkészülő fejlesztések minőségi fa- és bútoripari elméleti és gyakorlati oktatást tesznek lehetővé a vállalkozások bevonásával.

Faipari ágazati képzőközpont alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton közleményben.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Schanda Tamás azt közölte, a kormány a megerősített szakképzési rendszerben is kifejezetten szorgalmazza az intézmények és a diákok leendő munkaadói, a vállalkozások együttműködéseit. A piaci igényekhez igazodó, naprakész tartalmú oktatást szolgálják a cégek bevonásával megalakuló ágazati képzőközpontok. Jász-Nagykun-Szolnok megyében már a következő tanév kezdetére létrejöhet az első hazai fa- és bútoripari képzőközpont.

A Karcagon és Mezőtúron 275 millió forintból várhatóan jövő őszre elkészülő fejlesztések minőségi fa- és bútoripari elméleti és gyakorlati oktatást tesznek lehetővé a vállalkozások bevonásával. A projektben egyebek mellett megújítják a duális képzés és a középfokú szakképzés infrastruktúráját, az oktatók továbbképzését is – tette hozzá.

“A kormány országszerte több mint 7,7 milliárd forinttal támogatja 29 ágazati képzőközpont kialakítását. Azon dolgozunk, hogy a szakképzést választó fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresen találják meg helyüket a munkaerőpiacon, vagy léphessenek tovább a felsőoktatásba. A teljes rendszert átláthatóbbá és célszerűbbé tettük, a technikumokban vagy szakképző iskolákban tanulók széles körének az idei tanévtől ösztöndíjat, a végzetteknek pályakezdési támogatást biztosítunk. Régi adósságot törlesztettünk az oktatók bérének korábban példátlan mértékű, átlagosan 30 százalékos megemelésével” – emelte ki az államtitkár.

Az ágazati képzőközpont több kis- és középvállalkozás által létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is.

A 8-12 fős csoportokban megvalósuló képzésekhez szükséges eszközöket a szakképzési centrum és a cégek közösen biztosítják. A képzőközpontok így korszerűen felszerelt iskolai tanműhelyekben, megfelelő infrastruktúrával, tapasztalt szakemberekkel készítik fel a diákokat a tisztes keresetet biztosító, eredményes munkavégzésre – áll a közleményben.

(MTI)