Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Különleges bélyeget bocsát ki a Magyar Posta

Beléptünk a Fa Sárkány évébe, melynek köszöntésére a Magyar Posta egy különleges bélyeget bocsátott ki.

Fotó: MTI/Lakatos Péter
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Posta Zrt. idén 11. alkalommal bocsát ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival, amellyel ezúttal a soron következő – 2024. február 10. és 2025. január 28. közötti – időszakot, a Fa Sárkány évét köszönti. A bélyeg ünnepi bélyegzésén Gong Tao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete mellett a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi joggyakorlója Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is részt vett.

A tárcavezető ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Sárkány a keleti hagyományban pozitív, mitikus lény, amely hatalmas teremtő erővel bír; arra ösztönöz, hogy kitartók és ellenállóbbak maradjunk a legkeményebb kihívásokkal szemben is, ne féljünk nagyot álmodni 2024-ben. A miniszter kifejtette, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok virágkorukat élik, hazánk keleti nyitás politikája sikeres. Magyarországon az ázsiai országok közvetlen befektetéseinek aránya 2014-hez képest 19%-ról 34%-ra emelkedett, amellyel párhuzamosan Kína ötszörösére emelte a közvetlen befektetéseinek arányát. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, de a gazdasági kapcsolatok fejlődését jelzi az is, hogy az ázsiai ország vált Magyarország első számú Európán kívüli gazdasági szereplőjévé. A miniszter rámutatott, hogy Kína 2021-ben a 8-ik helyet foglalta el a Magyarországra érkező legnagyobb FDI befektetők sorrendjében.

Ugyanakkor, ha a CATL vagy éppen a BYD beruházást véglegesen megvalósuló befektetési projektként számítanánk, úgy Kína a második helyre ugrana a legnagyobb befektetőink között, ráadásul a Magyarországon jelen lévő több mint 380 kínai vállalat közel 16 ezer főt foglalkoztat. Nagy Márton kiemelte, hogy a külföldi befektetők közül egy év alatt Kína hozta be a legtöbb befektetést Magyarországra 2023-ban.

Nagy Márton közlése szerint a kormány célja, hogy tovább erősítse Magyarország találkozási pont jellegét, azaz Magyarországon találkozzon a keleti és nyugati tőke, valamint high-tech technológia. Elmondása szerint ebben partnerként tekintünk Kínára, miközben a magyar-kínai kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet határozza meg. Nagy Márton végezetül hozzátette, amit hazánk vár a Sárkány évétől az az „Egy Övezet Egy Út” programhoz kötődő kapcsolatok aktívabbá tétele és mélyítése, mely egybecseng Hszi elnök tavaly őszi bejelentésével is, miszerint 780 milliárdnyi jüan forrás nyílik meg, melyből Magyarország is egyre nagyobb mértékben kíván részesülni – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.