Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,72 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
463,05 Ft
Bitcoin
67,388 $

Ezért nem láthatsz szakállas pilótákat, évtizedes szabály tiltja a viselését a légitársaságoknál

Nem egységes a szabályozás, a szigor viszont mindenütt jelen van.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Epic

Bense Róbert

Szerkesztő

Való igaz, nem nagyon látni viking stílusú szakállat viselő pilótákat, ennek pedig jó oka van, hiszen a biztonsági szabályzat a legtöbb légitársaságnál szigorúan megtiltja az arcszőrzet viselését. Az sem titok, hogy miért várják ezt el.

Az American Airlines például annyira odafigyel erre, hogy a pilótáknak kötelező megborotválkozniuk szolgálatra jelentkezés előtt, a légitársaság szóvivője pedig el is mondta ennek okát: Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

„Nem engedjük meg, hogy szakállas pilóták szolgálatban legyenek. Ez valójában biztonsági okokból van így, ami természetesen a legfontosabb dolog a teljes iparágban” – mondta a társaság szóvivője.

A légitársaságoknak nem a divattal van bajuk, hanem a maszkok és az arcszőrzet 1987-es biztonsági felülvizsgálatának eredménye húzódik a háttérben. Ugyanis mint bebizonyították, a szakáll csökkenti az oxigénmaszkok hatékonyságát – írja az IFL Science.

Az American Airlines még a szolgálaton kívüli személyzetnek sem engedélyezi a szakáll viselését. Egyes légitársaságok ugyanakkor azért valamivel megengedőbbek, a Delta Airlines például engedélyezi a pajeszt a fül vonaláig, valamint a szájon nem túlnyúló bajuszt is, egyes helyeken pedig a kecskeszakáll sem tiltott.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

De mi a helyzet az utasokkal? A vizsgálatnak erre is volt magyarázata, mégpedig az alábbi:

„A szakállas utasok a dekompressziót követően számolhatnak némi oxigénhiánnyal, ami különböző mértékű hipoxiához vezethet, amelyek akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap elég oxigént. Ha a maszkot megfelelően felvették, életveszélyes oxigénhiány nem, eszméletvesztés azonban előfordulhat” – így már világos, miért nagyon fontos, hogy a pilótáknál még minimális esélye se legyen az ájulásnak.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.