Ez most a legjobb idő az állatok örökbefogadására

not image

Kulcsár Péter

2020. március 26. - 13:39

A koronavírus-járvány miatt kialakult pandémia feje tetejére állította életünket. Bizonytalanná vált nemcsak az emberiség, hanem négylábú barátaink jövője is, akik sajnos nem nagyon tudnak tenni ez ellen.

A közösségi távoltartás hatására – amit a COVID-19 terjedésének megállítása céljából alkalmaznak – néhány állatotthon kénytelen volt elhalasztani a tervezett eseményeit vagy teljesen bezárni kapuit. Emiatt jelentősen megesett az adopciók száma, miközben az állatok folyamatosan áramlanak a menhelyekre, így egyre sürgősebben keresnek olyan embereket, akik örökbe tudnák fogadni őket házi kedvencként. Ez most egy tökéletes alkalom lehet arra, hogy a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések miatt kialakult magányunkon egy aranyos kis négylábú enyhítsen. Ezzel nemcsak az ő életét tennénk jobbá, hanem segíthetnénk az állatmenhelyeknek is.

Fotó: Pixabay

A Philadelphiában működő Morris Animal Refuge állatotthon nemrég egy közleményt tett nyilvánossá, amelyben nevelőszülőket keresnek. Helyi lapok tudósításai szerint Chicagóban, Houstonban és Albuquerque-ben is ugyanez a helyzet.

Nevelőszülőnek lenni és befogadni egy állatot nem csupán egy kötelező jótett, hanem minket is segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Több tudományos kutatás született arról, hogy a háziállatok segítenek enyhíteni az egyedülléten, ami manapság elég gyakori a bevezetett óvintézkedések miatt. Egy 2019-es tanulmány szerint azoknál, akik egy macskát vagy kutyát gondoztak, három hónap alatt teljesen eltűnt a magányérzet. Idősebb embereknél elvégzett kutatások is hasonló eredménnyel zárultak. Kiderült, hogy az egyedüllét érzése a háziállat tulajdonosoknál jóval kisebb, valamint pozitív lélektani hatással lehetnek a négylábúak azokra, akik a közelmúltban vesztették el közeli hozzátartozójukat.

Fontos tudni, hogy az álhírekkel ellentétben nincs rá bizonyíték, hogy a kutyák is terjesztenék a fertőzést. Bár Hongkongban egy pomerániai törpespicc koronavírus-tesztje pozitív lett, csupán kis mennyiségű COVID-19 részecskéket találtak a szervezetében, a kutyuson pedig semmiféle tünet nem jelentkezett – írt róla a Science című lap.

Ha jelenleg nincs lehetőségünk örökbefogadásra, helyette adományozhatunk a helyi állatotthonoknak pénzt, élelmet vagy egyéb hasznos dolgot. Mielőtt ezt megtennénk, keressük fel interneten vagy telefonon az adott menhelyet – egyesek ugyanis a COVID-19 járvány miatt csak bontatlan, használatlan termékeket fogadnak el.

Az örökbefogadás mindenkinek csak boldogságot okozhat – mi gazdagabbak lehetünk egy kedves kis állattal, a menhelyek az újabb segítségre szoruló állatoknak helyet adva pedig kicsit felszabadulhatnak.