Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Evakuálásra szólította fel a lakosságot a herszoni kormányzó, nő a sebesültek száma

Fotó: Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott kép egy kiégett üzlethelyiségről a dél-ukrajnai Herszonban 2022. december 24-én, az orosz erők tüzérségi csapásai után. A támadásokban hét ember meghalt, legalább ötvennyolcan megsebesültek. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgála
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy Moszkva-barát tisztviselő azt állította, hogy az ukránok indítottak támadást a helyszínen, mert így az orosz hadsereget hibáztathatják, ám Kijev ezt határozottan tagadta.

Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, miszerint „rettentő” gyorsan emelkedik a sebesültek száma, akik a december 24-i orosz rakétacsapás következtében sérültek meg.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Az ukrán hatóságok megerősítették, hogy legalább 10 ember vesztette életét, majd Janusevics evakuálásra szólította fel a lakosságot, elsősorban azokat, akik a Dnyeper folyó közelében élnek, mondván, túl veszélyes volna ott maradniuk a heves lövések miatt.

Egy Moszkva-barát tisztviselő azt állította, hogy az ukránok indítottak támadást a helyszínen, a céljuk pedig az volt, hogy az orosz hadsereget hibáztassák a történtekért, ám Kijev ezt határozottan tagadta – derül ki a Sky News beszámolójából.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több fényképet is megosztott az interneten, amelyeken égő autók, betört ablakok és holttestek láthatók, majd kijelentette, hogy a támadás nem katonai létesítmények ellen irányult, ugyanis az ellenség „örömét leli a gyilkosságokban”.

Herszon novemberben került ismét ukrán kézre, az orosz erők pedig a Dnyeper folyó túlsó partjára vonultak vissza, ám továbbra is lőtték a dél-ukrajnai várost, s a kritikus infrastruktúrát ért offenzíva miatt sokan áram nélkül maradtak.