Dollár
395,72 Ft
Euró
417,33 Ft
Font
483,51 Ft
Bitcoin
16,934 $

Eurovízió: anyagi megfontolásból két ország is visszalépett a versenyzéstől

Fotó: Az olasz Maneskin zenekar tagjai ünnepelnek, miután a Zitti E Buoni című dalukkal megnyerték a 65. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét a rotterdami Ahoy arénában 2021. május 22-én. Hollandiában az Eurovíziós Dalfesztivál volt az eddigi legnagyobb tömegrendezvény a koronavírus-járvány kezdete óta. MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint néhány országtól jóval magasabb összeget kértek a nevezési díjra, miután Oroszországot kizárták a versenyből.

Nemrégiben két ország, Észak-Macedónia és Montenegró is bejelentette, hogy anyagi megfontolás miatt visszalépnek a 2023-as Eurovíziós Dalversenyen való indulástól, amelyben több dolog is közrejátszhatott.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A műsorszolgáltatók díjat fizetnek a versenyen való részvételért, de az összeg az ország méretétől függően változik, s az értesülések szerint néhányuktól többet kértek, miután Oroszországot kizárták az idei versenyből.

A montenegrói közszolgálati műsorszolgáltató, az RTCG közleményében az áll, hogy a nevezési díjak, a nagy-britanniai ott-tartózkodás költsége és a szponzorok hiánya miatt szánták el magukat erre a lépésre, illetve a meglévő forrásaikat inkább nemzeti projektek finanszírozására fordítják.

Az észak-macedón közszolgálati műsorszolgáltató, az MRT közlése szerint ők is hasonló állásponton vannak, mondván, az egyre magasabb nevezési díj, valamint az energiaválság miatt kénytelenek kihátrálni a versenyből – írta a BBC.

A résztvevő országoknak körülbelül 5 millió font (2,4 milliárd forint) körüli összeget kell fizetniük a részvételért, bár ez nem minden esetben igaz, a BBC-nek pedig nagyjából 8-17 millió fontot kell beleadnia a szervezésbe, hogy a 2023-as Eurovízió jövő május 13-án megrendezésre kerüljön Liverpoolban.