Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

A korrupciós botrányba keveredett EP-alelnököt megfosztották tisztségétől

A marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A mostanra “Qatargate-ként” emlegetett korrupciós botrány pillanatok alatt eszkalálódott, az EP-elnök pedig ígéretét betartva megszavaztatta Eva Kaili alelnöki tisztségétől való megfosztását.

A katari korrupciós ügyekbe bonyolódott Eva Kaili, az Európai Parlament alelnöke a France 24 értesülései szerint már nem töltheti be tisztségét, miután megfosztották tőle.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A portál jelentése szerint az Európai Parlament kedden megszavazta, hogy megfosztja Eva Kailit alelnöki tisztségétől, miután megtörtén a vádemelés ellene, és legkevesebb három további gyanúsított ellen.

A nyomozás eddig nyilvánosságra hozott információi alapján Kaili és társai készpénzt és ajándékokat is elfogadtak Katartól, hogy aztán az Európai Parlamentben befolyásolják a döntéseket.

A Parlament végül 625 szavazat, egyetlen ellenszavazat és két tartózkodás mellett megszavazta, hogy idő előtt megszüntessék Kaili képviselői mandátumát. Ahhoz pedig, hogy megfosszák alelnöki tisztségétől is, kétharmados többségre volt szükség a szavazáson.