Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,867 $

Megerősítették, új európai melegrekord született

Az extrémmagas hőmérsékletet a Lucifer névre keresztelt anticiklon okozta.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakemberei megvizsgálták a Szicília délkeleti részén fekvő Szirakúza városában üzemelő mérőeszközt, s működését megfelelőnek találták, így hitelesnek minősítették az állomáson 2021. augusztus 11-én mért 48,8 fokos hőmérsékletet. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy megvan az új európai melegrekord – írja az Időkép.

Kiemelik: ez volt a valaha hivatalosan mért legmagasabb hőmérséklet Európában, a mérési eredményeket pedig az International Journal of Climatology című folyóiratban is közzétették. A Telex hozzáteszi, az extrémmagas hőmérsékletet a Lucifer névre keresztelt anticiklon okozta. Egyúttal megjegyzik: Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A korábbi európai melegrekordot még 1977. július 10-én regisztrálták, akkor Görögországban tombolt rendkívüli hőség. Athénban és Elefszínában szintén 48 fokig melegedett a levegő ezen a napon. A szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás fokozza a szélsőséges időjárási jelenségek, például a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát.

Emellett azt is megírtuk, hogy meglehetősen meleg volt a tavalyi karácsony, egy hazai településen például majdnem 18 fokig kúszott föl a levegő hőmérséklete. Ugyanakkor a napi melegrekord nem dőlt meg, a 21,8 fokot még 2009-ben mérték. Múlt hét szerdán pedig két időjárási rekord dőlt meg, ráadásul nem is akármilyenek. De arról is beszámoltunk:

A biztonsági kihívások mellett a párizsi olimpia idején várható rendkívüli meleg időjárással is meg kell küzdenie a francia fővárosnak. Egy tanulmány szerint 21 éve számtalan ember került kórházba, s a becslések szerint 15 ezren haltak meg annak nyomán, hogy 9 egymást követő napon Párizsban a nappali hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius fokot, miközben éjszakánként alig volt lehűlés. Az idén nyáron ennél a melegrekordnál körülbelül négy fokkal magasabb hőmérséklet lehetséges.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.