Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Európa egyes részein már most is súlyos az aszályhelyzet

Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Spanyolországban nagy a baj, rendkívül csapadékszegény volt a tavasz.

Általános aszály sújtja az Ibériai-félszigetet, ahol az elmúlt hónapokban alig esett némi csapadék, az évszakhoz képest pedig jóval magasabb a hőmérséklet, ami tovább ront a helyzeten.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A Spanyol Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján az idei március volt a második legmelegebb a 21. század során, az évszázadban pedig a legszárazabb hónap – írja a Fruitveb.

Hol van még a nyár?

A víztartalékok már most csökkenőben vannak, ez Guadalquivir és a Guadiana vízgyűjtő területén, valamint Katalónia és a Baszkföld környékén jelent egyre nagyobb problémákat.

A szárazság várhatóan a következő hetekben is tovább tart, a legfrissebb előrejelzések szerint pedig a 35 fokos hőmérsékleti csúcsok sem lesznek ritkák Spanyolországban, a hőhullámok pedig a nyár folyamán ennél jóval súlyosabbak lehetnek.

Az aszálykár becslések szerint a 4 milliárd eurót is elérheti, a helyzet már most annyira komoly, hogy a kormány egyeztetéseket kezdeményezett a mezőgazdasági szervezetekkel, valamint az Európai Bizottsággal is, hogy enyhítsenek a szárazság által okozott katasztrofális károkon.