Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,820 $

Euronews: az EP jelentéstevője Orbán Viktorhoz hasonlította Magyar Pétert

Mint fogalmazott, kellő óvatossággal kell kezelni, ha valaki a Fideszből és Orbán Viktor köréből érkezik.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament (EP) magyarországi jelentéstevője fenntartásokkal fogadja Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének és EP-képviselőjének megjelenését a magyar politikai színtéren. A posztjáról leköszönő politikus szerint kellő óvatossággal kell kezelni, ha valaki a Fideszből és Orbán Viktor köréből érkezik. Hozzátette: számára „nem jó hír”, hogy Magyar egyáltalán nem akar belemenni a viták során a jogállamisági kérdésekbe, illetve azt sem tudni, hogy oldaná meg a Magyarországgal kapcsolatos számos problémát, s vetne véget az országgal szemben folyó eljárásoknak.

A francia zöldpárti politikus megjegyezte: az sem világos, mit szeretne Magyar Péter és pártja olyan témákban, mint például Ukrajna támogatása. „Talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik” – fogalmazott. Véleménye szerint a Diákhitel Központ egykori vezetőjének megjelenése a magyar ellenzéknek nem tett jót, de erre majd a választások után lehet pontosabb választ adni. Mint mondta, ő abban bízik, hogy a magyar választók bejuttatják a Magyar Kutya Pártot az EP-be, ahol a Zöldek frakcióját erősítheti. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

Mindemellett rendkívül aggasztónak tartja, hogy a magyar képviselők túlnyomó többsége jobbra tart és vagy az Európai Néppárt, vagy valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek. A magyar jogállamisági jelentéstevő nagyon ijesztőnek nevezte a magyarországi folyamatokat, s külön kiemelte a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést, az orosz befolyást. Állítása szerint csalódott, amiért a tagállamok körében a 7-es cikkely szerinti eljárás megrekedt.

Utódának, aki a következő EP-ben a magyar jogállamisági dossziét viszi, azt javasolta, törje meg a csendet, mindig emelje fel a szavát a jogállamiság védelmében, emellett teljesen bízzon meg a magyarországi civil szervezetekben, mert ők első kézből tudnak beszámolni a magyar jogállamiság leépüléséről – írja az Euronews. De korábban arról is beszámoltunk, hogy Magyar Péter hallani sem akar egy Gyurcsány Ferenccel való együttműködésről: a politikus nem tervez együttműködni más pártokkal, Gyurcsány Ferenccel különösen nem, akiről mindig is rossz véleménnyel volt.

Dobrev Klára, a DK vezetője pedig úgy fogalmazott, Magyar Péter Európát gyengítő politikát folytat. „Szinte szóról szóra ugyanazt mondja Orbán Viktor a Fidesz, Toroczkai a Mi Hazánk vagy éppen Magyar Péter a Tisza Párt nevében, ugyanazt az Európát gyengítő politikát látom visszaköszönni” – mondta a politikus egy korábbi interjúban. Hozzáfűzte: „A magyaroknak tudniuk kell, hogy ezzel a politikával mind a három párt a konzervatív pártcsaládba se fér be, mindannyian az európai szélsőjobbhoz tartozik, ahol a nemzeti érdekérvényesítés lehetetlen, helyette csak ordibálásra marad lehetőség, ahogy azt Orbánnál látjuk”.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.