Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így lehetünk szívbetegek, ha nem figyelünk oda

Így lehetünk szívbetegek, ha nem figyelünk oda

Így lehetünk szívbetegek, ha nem figyelünk oda
Shutterstock/Illusztráció

Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott ultra-feldolgozott élelmiszerek összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulásával.

Más kutatások ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag növényi alapú étrend csökkentheti a kockázatot. A részletek feltárására a INRAE, Inserm, Université Sorbonne Paris Nord és Cnam kutatói elemezték, hogy nem csupán az számít, növényi vagy állati eredetű ételeket fogyasztunk-e, hanem az is, milyen a tápanyag-összetételük és mennyire feldolgozottak.

A cikk a videó után folytatódik

A vizsgálatban 63 835 felnőtt vett részt a francia NutriNet-Santé kohorszban, akiket átlagosan több mint 9 évig követtek, egyeseket akár 15 évig is. Az étrendi adatokat online kérdőívek segítségével gyűjtötték, legalább három napra kiterjedően.

„Azoknál a felnőtteknél, akik több, magas tápértékű (alacsony zsír-, cukor- és sótartalmú), minimálisan feldolgozott növényi ételt fogyasztottak, körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál, akik kevesebb ilyen ételt és több állati eredetű terméket ettek.”

Ezzel szemben azok, akik ugyan tápanyagban gazdag, de ultra-feldolgozott növényi ételeket fogyasztottak – például ipari teljes kiőrlésű kenyereket, bolti leveseket, kész tésztás ételeket vagy előre csomagolt salátákat öntettel –, nem tapasztaltak kockázatcsökkenést az állati eredetű ételeket fogyasztókhoz képest.

A veszélyesebb növényi ételek

A kutatás különösen magas kockázatot mutatott ki azoknál, akik étrendjét főként alacsony tápértékű és ultra-feldolgozott növényi ételek alkották. Ide tartoznak a chips, az édesített gyümölcsitalok, a növényi kivonatokból készült szénsavas üdítők, a csokoládés édességek, a cukros reggelizőpelyhek és a sós kekszek – írja a Science Daily.

Az ő esetükben a szív- és érrendszeri betegségek kockázata mintegy 40 százalékkal magasabb volt, mint azoknál, akik jó minőségű, kevéssé feldolgozott növényi ételeket fogyasztottak.

„A szív- és érrendszeri egészség megértéséhez nemcsak az számít, hogy növényi vagy állati eredetű ételeket fogyasztunk, hanem az is, milyen a tápanyag-összetételük és mennyire feldolgozottak.” A közegészségügyi ajánlások ezért hangsúlyozzák a friss, fagyasztott vagy jó minőségű konzervált gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, amelyekhez nem adnak hozzá zsírt, sót, cukrot vagy adalékanyagokat.