Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

Észak-Korea elítéli Japán haderőfejlesztési terveit, és válaszlépést ígér

Fotó: Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a tokiói kormányfői rezidencián 2022. december 16-án. Kisida bejelentette, hogy az ország védelmi kiadásainak arányát öt év alatt fokozatosan a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára emelik a mostani 1 százalékról, indoklása szerint az egyre jobban terjeszkedő Kína és a kiszámíthatatlan Észak-Korea miatt. MTI/AP/Pool/Anadolu Agency/David Mareuil
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője szerint Tokió ilyen jellegű döntése egy „új agresszív politikát” hoz létre, amely alapvetően megváltoztatja Kelet-Ázsia biztonsági környezetét.

Észak-Korea elítélte Japán felfegyverkezési terveit, mindemellett válaszlépést ígért a védelmi szektor megerősítésére irányuló „helytelen és veszélyes” tokiói döntéssel szemben, amelyet az Egyesült Államok túlságosan „felmagasztal”.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A nyilatkozat pár nappal azután hangzott el, hogy Japán arról tett jelentést, miszerint 320 milliárd dolláros haderőfejlesztést indít meg az Oroszország, Kína és Észak-Korea által jelentett kockázatok miatt.

Az átfogó ötéves terv és a megújított nemzetbiztonsági stratégia célja, hogy olyan fegyverekkel és felszerelésekkel lássák el a hadsereget, amelyekkel kiépíthetik a megfelelő „ellencsapási képességeket”, amennyiben valós fenyegetés érné az országot.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője azonban kijelentette, hogy Japán ilyen jellegű terve egy „új agresszív politikát” hoz létre, amely alapvetően megváltoztatja Kelet-Ázsia biztonsági környezetét – írta az Al Jazeera.

„Válaszul Japán igazságtalan és eltúlzott ambícióinak megvalósítására, Észak-Korea továbbra is gyakorlati lépéseket fog tenni, hogy megerősítse saját védelmét, s megmutassa, mennyire csalódott Tokió törekvései miatt”

– emelte ki.