Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,845 $

Érintetlen földalatti őserdőket találtak Kínában

Új növényfajokat fedezhetnek fel több száz méteres mélységben a kutatók.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Délnyugat-Kína rejtélyes víznyelői érintetlen paradicsomokat rejtenek, elnézve a mélyben burjánzó életet pedig teljességgel érthető, miért nevezik őket „mennyei gödröknek”. A gyönyörű ökoszisztéma kialakulása egy igen furcsa jelenségnek köszönhető.

Zhu Xuewen, a Kínai Földtani Tudományos Akadémia Karsztgeológiai Intézetének kutatója szerint, a lecsorgó talajvíz ugyanis több százezer év alatt alagutakat és barlangokat alakított ki a mészkőrétegekben, melyek beomolva óriási víznyelőkké váltak. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Ezek közül néhány akár száz méter mély és széles is lehet, melyek alján folyók hömpölyögnek, és a bejutó napfény miatt a növényfajok is megvetik a lábukat a mélyben, külön mikroklímát létrehozva, amely teljesen eltérő a felszíni időjárási jellemzőktől.

Méretük ellenére a víznyelőket nehéz észrevenni a csipkézett hegyek és a buja erdők között, amelyek az ország délnyugati részének nagy részét borítják. Ezért is lehet, hogy eddig mindössze hozzávetőlegesen kétszázat tártak fel.

A legutóbbi felfedezés 2022 májusában történt Guangxiban, ahol egy barlangkutató csapat leereszkedett a Ping’e falu közelében található víznyelőbe, amely legnagyobb meglepetésükre több mint 190 méter mély és 300 méter széles volt.

A víznyelő alján egy érintetlen erdő húzódott, amelynek ősi fái 40 méter magasra nőttek. Az aljnövényzet sűrű volt, mondta az expedíciós csapatot vezető Csen Lixin. „Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy olyan fajok is megtalálhatók ezekben a barlangokban, amelyekről eddig még soha nem hallottunk” – fogalmazott.

A nem mindennapi felfedezések érthető módon izgalomban tartják a kutatókat, hiszen a mélyben lévő növények tanulmányozása mellett a mikroklímák kialakulásának tanulmányozása kapcsán is új távlatok nyílhatnak – írja a Live Science.

Kiderült, mikor döntött a visszalépésről Joe Biden

Egyre több mindent tudni Joe Biden visszalépéséről, aki jó eséllyel az elnökség leadása után visszavonul.