Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,597 $

Eredményesen használható, kellemetlenséget nem okozó koronavírus tesztet fejlesztettek ki

Fotó: Karolina Grabowska/Pexels
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Surrey-i Egyetem kutatói szerint elegendő lehet a koronavírus-fertőzés kimutatásához a nem invazív bőrtampon minta.

A legszélesebb körben alkalmazott Covid-19 teszt jelenleg a PCR, vagyis a polimeráz láncreakción alapuló teszt, melyhez a garat és az orr nyálkahártyájáról vesznek mintát. Ez nem jár fájdalommal, azonban kellemetlen élmény lehet.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A Lancet E Clinical Medicine folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint hatékonyan állapítható meg faggyúmirigy mintavétellel a koronavírus-fertőzés, mely egy sokkal kevésbé invazív eljárást jelent, mint a PCR teszt.

A Surrey-i Egyetem, a Manchesteri Egyetem, a Leicesteri Egyetem és a Firmley NHS Trust együttműködésében végrehajtott kutatás során 67, kórházban ápolt betegtől vettek faggyómirigy mintát, közülük 30-an pozitívan teszteltek a koronavírusra korábban, 37-en negatívan. A mintákat az olajos, viaszos állagú faggyúmirigyek által termelt anyagban gazdag területek, mint az arc, nyak vagy hát bőrének gyengéd “dörzsölésével” vették le a páciensekről.

A kutatók a mintákat kromatográfia-tömegspektroszkópia és egy statisztikai modellező technológia segítségével elemezték, hogy szétválasszák a pozitív és a negatív Covid-19 teszteket. Az EurekAlert! összefoglalója szerint a csapat felfedezte, hogy a pozitív teszttel rendelkezők mintái alacsonyabb lipidszintet mutattak, mint a negatív teszttel rendelkezők – a vizsgálat eredményeinek pontosságát később emelte, amikor a gyógykezelések és további egészségügyi problémák változóit is számításba vették. 

A tanulmányunk szerint a jövőben talán képesek leszünk kevésbé invazív vizsgálatokra, hogy megállapítsuk az olyan betegségek és fertőzések jelenlété, mint a Covid-19 – biztos vagyok benne, hogy ez sokak számára okoz örömöt

– mondta el Dr. Melanie Bailey, a tanulmány társszerzője. Matt Spick, a tudományos csoport tagja hozzátette: a koronavírus az a szervezet anyagcseréjének sok különböző területét károsítja, és a kutatásból kiderült, hogy ez a bőr lipidrétegét is érinti, így a bőrtampon mintával meg lehet állapítani a fertőzést.