Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ilyen eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában

Szerencsére jól vizsgáztak az élelmiszer-előállítók és a forgalmazók is.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Az akció kezdeti két hetét felölelő összegzés kapcsán dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, örömteli, hogy az élelmiszer-előállítás és – forgalmazás minden területén javulás tapasztalható. Jelölési hibával nem találkoztak az ellenőrök és a forgalomból is fele annyi élelmiszertételt kellett kivonni, mint tavaly.

December 4-17-ig tartott az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei többek között adventi vásárokban, élőhal árusoknál és őstermelőknél jártak, de állateledeleket is ellenőriztek. Az akció első időszaka kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte, az élelmiszer-előállítás, -forgalmazás és vendéglátás területén 866 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Soron kívül A havazás megbénította a vasúti közlekedést – masszív késések és kimaradó járatok

A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva minden területen javulás tapasztalható. A forgalomból kivont élelmiszertételek száma az előző évi felét sem érte el, és szinte minden esetben lejárati probléma állt a háttérben. Egyértelmű javulás, hogy jelölési hiba miatt ez idáig nem kellett intézkednie a szakembereknek. Az ellenőrzések eredményeként összesen 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség, 8 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben pedig bírságot alkalmazott a hatóság – ismertette az államtitkár.

Adventi vásárokat vettek górcső alá a szakemberek

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek 108 adventi, karácsonyi vásár vagy ünnepi rendezvény kitelepült vendéglátó egységét ellenőrizték. Általános tapasztalat, hogy ezek a vállalkozások megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és – biztonsági szempontokkal tisztában vannak. Esetükben a legtöbb probléma, az ellenőrzések 11%-ában, az általános higiénés hiányosságokból adódott, míg a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével mindössze 9 esetben (az ellenőrzések 8%-ában) akadt gond. További 24 kitelepült egységnél a forralt bor kínálatot vizsgálták a felügyelők: csupán 2 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 1 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt.

Az őstermelők ellenőrzése során 4 esetben indítottak eljárást a Nébih ellenőrei súlyosabb mulasztás miatt. Az élőhal árusítás során azonban a halak tartási körülményei állatjóléti, valamint állategészségügyi szempontból is megfelelőek voltak és a csalihalat értékesítő horgászboltokban sem tapasztaltak súlyos szabálytalanságot a szakemberek. Állateledelek közül 58 terméket, ebből 25 madaraknak szánt eledelt ellenőriztek. A laboratóriumi vizsgálatok még folynak, de az eddigi eredmények nem tártak fel szabálysértést. Ugyanakkor jelölési hiba miatt 5 termék gyártóját, forgalmazóját kötelezi a hatóság pontosításra – összegezte dr. Nobilis Márton.

Az eredmények alapján élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk. Az ellenőrzések azonban a következő hetekben, egészen december 31-ig folytatódnak, hangsúlyozta az államtitkár. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek fő célja ugyanis az, hogy – a karácsonyi ünnepek mellett – az év utolsó napjai is biztonságban teljenek.