Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

Erdogan jobban érzi magát, visszatér a törökországi választási kampánykörútra

A török elnök már egy beszédet is mondott, miközben vészesen közeledik a május 14-én esedékes választás.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a török elnök rosszul lett egy televíziós interjú közben, s bár visszatért, hogy befejezze, három napra eltűnt a nyilvánosság elől és minden eseményét is lemondta. Most azonban úgy tűnik, állapota javult, és az Al Jazeera jelentése szerint visszatért a választási kampányhoz.

A 69 éves elnök mosolyogva, egy piros széldzsekiben érkezett egy isztambuli repülési fesztivál színpadára, majd virágot szórt a zászlókat lengető támogatóinak. Az eseményre nem egyedül érkezett: közeli szövetségesével, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel és Abdul Hamid Dbeibah líbiai miniszterelnökkel együtt léptek színpadra. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Amióta Erdogan kedd este élő adásban lett rosszul, Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter megosztotta, a török elnök gyomor-bél huruttal küzd, ám elmondása szerint az emésztési probléma nem befolyásolja az elnököt mindennapi tevékenységeiben, könnyen kezelhető és pár nap alatt általában enyhül.

Csakhogy a hirtelen betegség megzavarta Erdogan arra irányuló próbálkozásait, hogy a közel két hét múlva esedékes, generációk óta legfontosabb törökországi választások előtt a lehető legtöbb választót győzze meg arról, hogy ismételten ő lenne a legjobb választás az elnöki pozícióra.

Három nap kiesés és máris az ellenzéki jelölt vezet

Erdogan nagy eséllyel nem örült a hirtelen jött rosszullétnek, hiszen a legfrissebb felmérések szerint betegsége két évtizedes uralkodásának egyik legsérülékenyebb pillanatában jött: a legtöbb felmérés szerint Erdogan kissé lemarad a fő ellenzéki szövetség jelöltje, Kemal Kilicdaroglu mögött.

Ez pedig azt jelenti, hogy ő konzervatív pártjának az ultranacionalista Nemzeti Mozgalom Párttal kötött szövetségén keresztül a parlament irányítása is veszélybe került. Az ellenzéki szövetségben Erdogan néhány korábbi szövetségese, liberálisok, konzervatívok és nacionalisták is részt vesznek. Törökország kurdbarát pártja is bejelentette, hogy támogatja Kilicdaroglut, bár hivatalosan nem tagja az ellenzéki szövetségnek.