Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Érdemes többet fogyasztani ebből a zsírszegény, egészséges és ízletes húsból

Érdemes többet fogyasztani ebből a zsírszegény, egészséges és ízletes húsból

Érdemes többet fogyasztani ebből a zsírszegény, egészséges és ízletes húsból
Fotó: Unsplash

Idén országszerte több helyszínen lesz látványfőzés és kóstoltatás, hogy az emberek megismerjék a nyúlhúsból készíthető ínyencségeket, azok élettani előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait.

Az MTI számolt be róla, miszerint folytatódik a nyúlhús fogyasztását ösztönző, „Nyúl-j bele” kampány, Budapest után pedig Debrecen és Kaposvár lesz a következő állomás. A sajtóeseményen több fontos dolog is elhangzott, például az, hogy az évben országszerte több helyszínen lesz látványfőzés és kóstoltatás a Tetrabbit Kft – hazai nyúlhúsfeldolgozó támogatásával, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúsból készíthető ínyencségeket, azok élettani előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait. Ehhez Bede Róbert mesterszakácsot hívták segítségül.

A cikk a videó után folytatódik

Az Agrármarketing Centrum közleményéből az is kiderül, hogy Ondré Péter ügyvezető elmondta, először 2017-ben népszerűsítették önálló kampánnyal a nyúlhúsfogyasztást. Az azóta eltelt időszak egyik talán legnagyobb sikereként említhető, hogy ma már a legtöbb kiskereskedelmi áruházlánc polcán folyamatosan elérhető a nyúlhús előre csomagolt, konyhakész formában, vagyis nemcsak a húsvéti időszakban, hanem egész évben népszerű alapanyag.

Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke szerint igazán fontos lenne, hogy ez a könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús minimum heti egyszer a magyar családok asztalára kerüljön. Kiemelte, a nyúlhús kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek is fogyaszthassák. „Méltán mondhatjuk, hogy a nyúlhús a 21. század fehérje forrása” – fogalmazott.

Számos siker az évek alatt

Varga László, az Auchan Magyarország beszerzési igazgatója kijelentette, a nyúlhús népszerűsítésének leghatékonyabb módját a széles termékkínálatban és a kedvező árakban látják. Ennek érdekében gazdag állandó választékkal várják a vásárlókat friss nyúlhús termékekből, amelyek közül a legnépszerűbbek a pecsenyenyúl lapocka, a nyúl apróhús, a pecsenye nyúlcomb, de olyan különlegesség is megtalálható, mint a nyúlmáj.

Illetve az is kiderült, hogy a 2022-es évben hazánkban, két üzemben összesen 3.925.874 vágónyulat 10335 tonna élősúlyban dolgoztak fel. A vágóüzemek 100%-ban hazai előállítású, magyar nyulat kínálnak, bár azt el kell ismerni, hogy a pandémia, az orosz-ukrán háború hatásai és a drasztikus energia-, takarmány áremelkedések miatt a nyúltenyésztők is nehéz helyzetbe kerültek. Szerencsére az ágazat összefogásának köszönhetően jól kezelték az elmúlt év kihívásait.

A sajtóközleményben hangsúlyozták, hogy hazánk a mai napig az egyik legnagyobb nyúlhús exportőr Európában, a friss magyar nyúlhús kedvelt termék a gyors szállítás, a kiváló minőség és a rugalmasság okán. Magyar nyúlhús kerül többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia, Hollandia hűtőpultjaira és éttermi hálózatába – írta az agroinform.hu.

De arra is kitértek, hogy az elmúlt évben a belföldi nyúlhús forgalmazás tovább bővült: ma már minden nagyobb áruházláncban napi termékként megtalálható a magyar nyúlhús. 2020-ban 583 tonna nyúlhús, még 2021. évben 711 tonna, és 2022. évben közel 750 tonna nyúlhús termék kerül értékesítésre a hazai üzletláncokon és nagykereskedőkön keresztül, főként 0,5 és 1 kg-os kiszerelésű konyhakész termékekként.