Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Érdemes felkészülni a parlagfű elleni védekezésre

A Baranya Megyei Kormányhivatal szakembere parlagfû virágbimbóját mutatja Bicsérd közelében 2020. július 22-én. A földterületek tulajdonosainak egész évben folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfû virágbimbójának kialakulását. A parlagfû irtása a szennyezett területek terméskiesése és az allergiások miatt is fontos. MTI/Sóki Tamás
not image

Borbély Fanni

2022. június 26. - 18:59

Az NNK figyelmeztetett, mindenképp időben készüljünk fel a parlagfű okozta allergiás tünetekre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos oldalán hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy még időben készüljenek fel a parlagfű pollenszórására. A sokaknak szénanáthát okozó pázsitfűfélék pollenszórása az évnek ezen szakaszában általában jelentősen csökken és fokozatosan felváltja a nyári gyomok időszaka.

Soron kívül Ronaldinho úgy érzi, mintha hazajárna Magyarországra

Azonban az elmúlt hetekben lehullott csapadéknak köszönhetően a pázsit még sok helyen zöldell, a pázsitfűpollen koncentrációja országosan még közepes vagy magas szintet ér el, melynek hatására továbbra is allergiás tünetek jelentkeznek.

Az elhanyagolt zöldfelületeken jelentős a pollent szóró növényállomány, így ebben az időszakban kaszálással, fűnyírással, gyomírtással hozzájárulhatunk a fűpollen mennyiségének csökkentéséhez.

A kaszálásnál, fűnyírásnál ügyeljünk arra, hogy a vágás 3-4 cm-re a föld felett történjen, mert ez elpusztíthatja a már növekvő parlagfüvet, viszont a gyepet nem károsítja.

Az esőzések miatt jelentős parlagfű zöldtömeg van kialakulóban. Ezúton is felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy hatályos jogszabály értelmében az ingatlan területén egész évben kötelesek megakadályozni a parlagfű virágzását, így csökkentve a pollenterhelést és meggátolva a növényeket a szaporodásban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.