Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Mióta itt jártál:

EP-korrupció: beismerő vallomást tett Eva Kaili élettársa, Marokkó is képbe került

Fotó: 2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Újabb fejlemények az európai parlamenti korrupciós botrány ügyében, a szocialista képviselő élettársa vallott a nyomozóknak. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, botrány robbant ki az Európai Parlamentben, miután több lakásban és irodában is házkutatást tartott a belga rendőrség korrupciógyanú miatt, majd 600 000 eurónyi készpénzt, számítógépeket és mobiltelefonokat foglaltak le Kaili, valamint Maria Arena és Marc Tarabella irodáiban. 

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Az eseményekre reagálva Kaili görög anyapártj, a Pánhellén Szocialista Mozgalom azonnal felfüggesztette a tagságát, és így tett az európai szocialisták frakciója is, akik akkori közleményük szerint „le vannak sújtva” az európai intézményeket ért korrupciós vádak miatt, és kijelentették, hogy teljes mértékben együttműködnek a nyomozó hatóságokkal.

Korábbi olasz EP-képviselő találhatta ki a trükköt

A Mandiner most arról számolt be a Le Soir és a La Repubblica lapokra hivatkozva, miután utóbbiak hozzájutottak a rendőrségi dokumentumokhoz, hogy a politikus élettársa, Francesco Giorgi beismerő vallomást, amelyből az is kiderült, hogy Marokkó is benne lehet az ügyben. 

„Bármit megteszek azért, hogy az élettársam kiszabaduljon, és a 22 hónapos lányunk mellett lehessen” – mondta Francesco Giorgi, aki állítása szerint azért tett vallomást, hogy ejtsék Kaili letartóztatását. 

A szavaiból az is kiderült, hogy a titkos bűnszervezetük” nemcsak a katariak, hanem a marokkóiak érdekét is szolgálta a kenőpénzért cserébe.

Giorgi állítása szerint az egész ügyet a korábbi olasz nemzetiségű európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri találtak ki, akit pár nappal ezelőtt szintén letartóztattak. 

Fotó: A belga rendõrség által 2022. december 14-én közreadott kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euro készpénzrõl. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintõ korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselõt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. MTI/AP/Belga rendõrség