Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Az ENSZ és az EU nagyon aggódik Palesztináért

Fotó: Indonéziai muzulmánok egymásba kapaszkodva a Palesztina szót formázzák az évenkénti al-Kudsz, azaz Jeruzsálem napja alkalmából tartott felvonuláson Jakartábana 2013. augusztus 2-án. Az al-Kudsz napot az iráni iszlám köztársaság alapítója, Khomeini ajatollah vezette be az 1979-es forradalom idején a palesztin ügy támogatására. (MTI/EPA/Mast Irham)

Takács Petra

2022. október 7. - 09:03

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint, a hétfői brüsszeli találkozó lehetőséget ad arra, hogy az EU baráti partnerséget tartson fent Izraellel, és továbbra is a békét szorgalmazza Izrael és a palesztinok illetve az arab világ között.

Az ENSZ nemrégiben jelentést adott ki a megszállt palesztin területek helyzetéről, amely kétségtelenül aggasztó, az idei évben például a konfliktusban elhunyt palesztinok száma a legmagasabb 2007 óta, a telepesprogramok tovább folytatódnak – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben. 

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Borrell az EU-Izrael társulási tanács egyeztetésére érkezve elmondta a jelen lévő újságíróknak: a találkozóra hosszú, 10 éves szünet után kerül sor, és a hétfői tanácskozás jó alkalom a kapcsolatok újjáélesztésére egy olyan fontos partnerrel, mint Izrael. 
Mint mondta, az izraeli partnerekkel nyíltan fognak olyan közös ügyekről tárgyalni, mint a palesztin területeken kialakult helyzet és a megrekedt közel-keleti békefolyamat.

Hangsúlyozta: Jaír Lapid izraeli miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén egyértelműen kifejezte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását támogatja, amelyet az EU is szorgalmaz. 

“Az EU azt akarja, hogy egy olyan politikai folyamat induljon el újra, amely a kétállami megoldáshoz és átfogó regionális békéhez vezethet” – jelentette ki. Véleménye szerint, a hétfői brüsszeli találkozó lehetőséget ad arra, hogy az EU baráti partnerséget tartson fent Izraellel, és továbbra is a békét szorgalmazza Izrael és a palesztinok illetve az arab világ között. Mint mondta, a két békefolyamatra együtt van szükség, az egyik nem létezhet a másik nélkül.

A főképviselő azt is elmondta, hogy a találkozón arról is tárgyalnak, hogyan lehet kétoldalú kapcsolataikat megerősíteni az éghajlatváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben továbbá tárgyalni fognak az energiaválságról valamint az ukrajnai háború fejleményeiről is. “A demokráciáknak most egyesíteniük kell erejüket, hogy szembenézzenek a háború következményeivel” – tette hozzá.  

Az Izrael és az EU közötti egyeztetéseket koordináló, legmagasabb miniszteri szintű testület, az EU-Izrael társulási tanács 1995-ben alakult, majd 2012-ben felfüggesztette a tanácskozást az izraeli-palesztin kérdésben tapasztalható nézeteltérések miatt. A hétfői találkozón Jaír Lapid izraeli miniszterelnök videókonferencia keretében vesz részt, az országot személyesen, Elazar Stern hírszerzési miniszter képviseli.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.