Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

ENSZ: 87 ember holttestére bukkantak egy dárfúri tömegsírban

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgős és alapos vizsgálatot követelt a szörnyű felfedezés ügyében.

...svg content...Fotó: EPA/AMEL PAIN
Afrika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint 87 ember holttestére bukkantak egy dárfúri, a régió fővárosa, El-Geneina melletti tömegsírban, melynek kapcsán Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa „azonnali, alapos és független vizsgálatot” követelt. A Human Rights Watch szerint a tömegsírban a maszalit törzs tagjainak holttesteire bukkantak, akiket az RSF által támogatott milíciák gyakorta vesznek célba.

Az áldozatokat a múlt hónapban gyilkolhatták meg a félkatonai gyors támogató erők (RSF) és a velük szövetségre lépett milíciák. Az ENSZ csütörtöki közleményében részletesen is beszámolt a szörnyű felfedezésről: Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

„A hivatal által gyűjtött hiteles információk szerint a tömegsírban eltemetetteket az RSF és a velük szövetséges milíciák ölték meg június 13-21. körül El-Geneina al-Madaress és al-Jamarek körzetében.”

A közleményben megjegyezték, az áldozatok között olyanok is voltak, akik a Khamis Abbaker, Nyugat-Dárfúr kormányzójának június 14-i meggyilkolását követő erőszakos cselekmények áldozatai lettek. Az előzetes vizsgálatok alapján azonban sokuk kezeletlen sérüléseik miatt vesztették életüket.

Türk határozott nyilatkozatában elítélte a gyilkosságokat, s kijelentette, „megdöbbentőnek tartja azt az érzéketlen és tiszteletlen bánásmódot, ahogyan a halottakkal, valamint családjaikkal és közösségeikkel bántak”, hangsúlyozva, hogy a gyilkosságok ügyében gyors, alapos és független vizsgálatot kell lefolytatni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.