Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,63 Ft
Euró
385,03 Ft
Font
452,64 Ft
Bitcoin
68,045 $

ENSZ: ideje cselekedni, 55 millió ember éhezik Nyugat- és Közép-Afrikában

A korábbiaknál is súlyosabb a helyzet.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Christian Thompson
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ humanitárius szervezetei egy pénteken közzétett jelentésükben figyelmeztettek, a következő hónapokban mintegy 55 millió ember sodródhat az éhínség felé, mivel az egyre emelkedő árak hozzájárultak egy élelmiszerválság kialakulásához Nyugat- és Közép-Afrikában.

A jelentésben arra is rámutattak, hogy a júniusi-augusztusi szűkös időszakban éhezők száma az elmúlt öt év során megnégyszereződött. A válság kialakulásában nagy szerepet játszottak az olyan gazdasági kihívások, mint például a két számjegyű infláció és a helyi termelés stagnálása, de a régióban zajló, szűnni nem akaró konfliktusok sem segítettek a helyzeten. Soron kívül A Mi Hazánk politikusa halálosan megfenyegette Magyar Péter segítőjét

A Világélelmezési Program, az ENSZ gyermekeket segítő szervezete, az UNICEF és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet közös közleménye szerint a legsúlyosabban érintett országok közé tartozik Nigéria, Ghána, Sierra Leone és Mali, ahol az északi területeken mintegy 2600 embernek fogja megtapasztalni a katasztrofális éhínséget, hangsúlyozva:

„Most van itt az ideje a cselekvésnek. Minden partnerünknek fel kell lépnie … hogy megakadályozzuk a helyzet elszabadulását.”

Az ügynökségek közlése szerint az élelmiszerhiány miatt riasztóan magas az alultápláltság is Afrikában: becslések szerint 16,7 millió öt év alatti gyermek szenved akut alultápláltságban Nyugat- és Közép-Afrikában. A Reuters jelentése szerint Robert Guei, a FAO nyugat-afrikai szubregionális koordinátora hangsúlyozta, politikai intézkedéseket kell bevezetni a helyi élelmiszer-termelés fellendítésére és diverzifikálására, „hogy választ adjunk a példátlan élelmiszer- és táplálkozási bizonytalanságra”.

Nagy bejelentés: 184 milliárd uniós forrás érkezett a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, hogy összesen 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.