Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,089 $

ENSZ: július óta 183 ember halt meg fegyveres konfliktusban az etiópiai Amharában

Marta Hurtado szerint az ország egyes régióiban egyre romlik a helyzet a kormányellenes Fano milícia és az etióp hadsereg közötti összecsapások miatt.

...svg content...Fotó: Etiópiai katonák és civilek az észak-etiópiai Tigré tartományban kirobbant harcok első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Addisz-Abebában 2021. november 3-án. A rendezvényen egyperces néma csenddel emlékeztek azokra, akik 2020. november 3-án életüket vesztették, amikor a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szakadár szervezet katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a kormány katonai offenzívát indított Tigré ellen, és ezzel elhúzódó konfliktus robbant ki. MTI/EPA
Afrika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ENSZ kedden közölte, miszerint július óta legalább 183 ember vesztette életét fegyveres konfliktusban az etiópiai Amhara régióban, egyúttal a szervezet a gyilkosságok, az erőszak és az emberi jogi jogsértések megszüntetésére szólított fel.

A France24 szerint Marta Hurtado, az ENSZ emberi jogi irodájának szóvivője közölte, az ország egyes régióiban egyre romlik a helyzet a kormányellenes Fano milícia és az etióp hadsereg közötti összecsapások miatt, ami rendkívül aggasztó. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Amharában augusztus 4-én hirdették ki a szükségállapotot, lehetővé téve a felkelők (többségük helyi fiatal) letartóztatását. De az is kiderült, hogy országszerte több mint ezer embert tartóztattak le, s tömeges házkutatások zajlanak – írta a ma7 az MTI beszámolója alapján.

Amharában áprilisban kezdődtek tüntetések a kormány politikája ellen, ugyanis Addisz-Abeba elrendelte minden etióp biztonsági erő kötelező integrálását a rendőrség vagy a hadsereg kötelékébe a tigréi régióban két éve dúló polgárháború befejezését követően.

Augusztus elején a kormányerők sikereiről érkezett jelentés, miután az etióp hadsereg számos települést vissza tudott foglalni a lázadóktól, ám a véres összecsapások folytatódtak. Később arról érkeztek hírek, hogy a Fano alakulatai elkezdtek visszavonulni a vidéki területekre, amely annak tulajdonítható, hogy a kormányerők megerősítik jelenlétüket bizonyos városokban.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.