Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ennyi sertéshúst fogyasztottak a magyarok 2002 és 2020 között

Nagy népszerűségnek örvend a sertéshús Magyarországon, mondhatni tradíció, és ez a statisztikából is kiderül.

...svg content...Fotó: Hatósági áras sertéscomb a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A magyar ember imád jókat enni, és továbbra sem lehet azt mondani, hogy közelednénk a vegán étrend felé. Még mindig rengeteg húst fogyasztunk, sokan korlátlan mennyiségben, és ennek szó szerint ára van.

Az ukrajnai háború okozta inflációval változhatnak a szokások, de erről csak később lesznek adatok. Ugyanakkor érdekes megnézni, hogy 2002 és 2020 között hogyan alakultak a számok, kizárólag a háztartásokban fogyasztott mennyiségek alapján. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

2002-ben sem bíztuk a véletlenre a dolgot, mert az egy főre jutó évi sertéshús fogyasztása 17,2 kilogramm volt. Ez nem kevés, ugyanakkor nem is mondanánk drasztikusnak, bár hangsúlyozzuk, ez csak a háztartásokban fogyasztott mennyiségre vonatkozik.

2003-ra 17 kiló volt az átlag, majd történt valami, mert majdnem egy kilóval kevesebb volt az átlagfogyasztás 16,2 kilogrammal. A következő két évben, 2005-ben és 2006-ban visszaugrottunk 17 kilóra, majd fokozatos csökkenés állt be.

2008-ban például egészen 15,8 kilóra mentünk le a sertéshús fogyasztásában, szemben 2009-ben, amikor újra 16 kiló felett jártunk, de csak kevéssel. Ezt követően valamilyen oknál fogva egyre kevesebb sertéshúst fogyasztottak a magyarok, az abszolút mélypont 2011-ben volt.

A 2012-es évben 14,6 kiló jutott egy emberre, és noha 2013-ban hasonló volt az érték, nagyobb ugrásokat mértek.

2014-ben és 2015-ben 16 és 16,3 kilóról számoltak be a KSH adatai, míg 2016-ra ez a szám 18,5 kilóra duzzadt, másfél kilóval többre, mint 2017-ben, míg az azt követő években stabilan 18 és 19 kiló fölött maradt a sertéshús fogyasztott mennyisége.

Fotó: KSH/MTI