„Embertelen” munkakörülményekre panaszkodnak a Goldman-Sachs pályakezdő elemzői

Illusztráció
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Goldman Sachs junior elemzői között készített kutatás eredménye igen kemény dolgokat fedett fel a pénzügyi cég mindennapjairól.

A cég elsőéves elemzői közül nagyjából egy tucatnyian panaszkodtak arra, hogy átlagban heti 95 órát dolgoznak, napi öt órát alszanak és munkahelyi bántalmazásnak vannak kitéve. A nagy többség szerint mentális állapotuk romlott, mióta a befektetési banknál dolgoznak. Egyikük arról ír:

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

„Volt egy pont, amikor sem enni, sem zuhanyozni, semmit nem tudtam csinálni, csak dolgoztam reggeltől éjfélig.”

A bank szóvivője a CNN-nek elmondta, a felmérésre 13 elsőéves elemzőjük jelentkezett, februárban mutatták be az eredményt a menedzsmentnek. A Bloomberg News számolt be erről először, miután a közösségi médiában elkezdett terjedni. A bank közleményében elmondta, meghallgatja dolgozói panaszát és dolgoznak a megoldáson.

„Tudjuk, hogy embereink nagyon elfoglaltak, mivel az üzletünk nagyon erős és történelmi méretű kereskedelem zajlik. A koronavírus-járvány kezdete után egy évvel mindenki kicsit el van hervadva, ezért meghallgatjuk a panaszaikat és több lépésben fogjuk orvosolni őket.”

Aki a Wall Street gyilkos világába lép be, nem azzal számol, hogy nyolcórás munkanapok várnak rá, a kérdőívet kitöltő elemzők azonban a még így is brutális munkahetek miatt elsősorban pont heti munkaórájuk számának maximum 80-ban való korlátozását kérik: „Ez már messze nem a ’kemény munka’ kategória. Ez embertelen.”

A válaszadók száz százaléka vélte úgy, hogy munkaidejük ártott a családjukkal és barátaikkal való kapcsolatuknak, háromnegyedük pedig úgy érzi, hogy munkahelyi bántalmazás áldozatai és igénybe vették, vagy tervezik igénybe venni emiatt pszichológus szolgáltatását.

„Folyamatos fizikai fájdalmat érzek a testemben, mentálisan pedig még rosszabb a helyzet” – írta az egyik elemző. Gyakorlatilag az összes kitöltő úgy érzi, hogy a betarthatatlan határidők hatalmas nyomást gyakorolnak rájuk, illetve, hogy a meetingeken lefitymálják őket, vagy nem is figyelnek rájuk. A riport megoldásokat is ajánl, amivel javítani lehetne a helyzeten.

„Annak érdekében, hogy a lehető legjobb munkát tudjuk végezni és a megfelelő szolgáltatást nyújtsuk az ügyfeleinknek, kipihentnek kell lennünk és nem szabad ledolgozhatatlan mennyiségű, egymással egybeeső munkákkal zsonglőrködnünk.”

A Wall Street bankjai, kiváltképp a Goldman, híresek az égig érő munkabérekről és még magasabb bónuszokról, az elsőéves elemzőkre – akik a pénzügyi világ táplálkozási piramisának alját jelentik – ez nem mindig igaz. A Business Insider cikke szerint a Goldman és más gigacégek kezdő elemzői évi 27 millió forintot kereshetnek csak a munkabérük által.

A felmérés során felmerült panaszok messze mást mutatnak, mint a lazulós imidzs, amit a wall streeti bankok vetítenek magukról. Mivel egyre nagyobb verseny van köztük és a Szilícium-völgy farmeres-kapucnis techcégei között a tehetségekért, a bankok is enyhítettek élre vasalt kiállásukon, illetve lazítottak a családalapítási szabadságot érintő szabályaikon.

A Goldman emellett junior bankárai hétvégéit is igyekszik megvédeni egy „szabad szombattal”, ami annyit tesz, hogy elemzőik péntek este 9-től vasárnap reggel 9-ig különleges körülményektől eltekintve nem lehetnek benn az irodában. A felmérés szerint a cég ezt is többször megszegte.