Dollár
390,02 Ft
Euró
398,94 Ft
Font
471,59 Ft
Bitcoin
23,064 $

“Embertelen” munkakörülményekre panaszkodnak a Goldman-Sachs pályakezdő elemzői

Illusztráció
not image

Kolláth Benjámin

2021. március 22. - 22:12

A Goldman Sachs junior elemzői között készített kutatás eredménye igen kemény dolgokat fedett fel a pénzügyi cég mindennapjairól.

A cég elsőéves elemzői közül nagyjából egy tucatnyian panaszkodtak arra, hogy átlagban heti 95 órát dolgoznak, napi öt órát alszanak és munkahelyi bántalmazásnak vannak kitéve. A nagy többség szerint mentális állapotuk romlott, mióta a befektetési banknál dolgoznak. Egyikük arról ír:

Soron kívül A Sziget is bekeményített: ilyen árak várják a fesztiválozókat

„Volt egy pont, amikor sem enni, sem zuhanyozni, semmit nem tudtam csinálni, csak dolgoztam reggeltől éjfélig.”

A bank szóvivője a CNN-nek elmondta, a felmérésre 13 elsőéves elemzőjük jelentkezett, februárban mutatták be az eredményt a menedzsmentnek. A Bloomberg News számolt be erről először, miután a közösségi médiában elkezdett terjedni. A bank közleményében elmondta, meghallgatja dolgozói panaszát és dolgoznak a megoldáson.

„Tudjuk, hogy embereink nagyon elfoglaltak, mivel az üzletünk nagyon erős és történelmi méretű kereskedelem zajlik. A koronavírus-járvány kezdete után egy évvel mindenki kicsit el van hervadva, ezért meghallgatjuk a panaszaikat és több lépésben fogjuk orvosolni őket.”

Aki a Wall Street gyilkos világába lép be, nem azzal számol, hogy nyolcórás munkanapok várnak rá, a kérdőívet kitöltő elemzők azonban a még így is brutális munkahetek miatt elsősorban pont heti munkaórájuk számának maximum 80-ban való korlátozását kérik: „Ez már messze nem a ’kemény munka’ kategória. Ez embertelen.”

A válaszadók száz százaléka vélte úgy, hogy munkaidejük ártott a családjukkal és barátaikkal való kapcsolatuknak, háromnegyedük pedig úgy érzi, hogy munkahelyi bántalmazás áldozatai és igénybe vették, vagy tervezik igénybe venni emiatt pszichológus szolgáltatását.

„Folyamatos fizikai fájdalmat érzek a testemben, mentálisan pedig még rosszabb a helyzet” – írta az egyik elemző. Gyakorlatilag az összes kitöltő úgy érzi, hogy a betarthatatlan határidők hatalmas nyomást gyakorolnak rájuk, illetve, hogy a meetingeken lefitymálják őket, vagy nem is figyelnek rájuk. A riport megoldásokat is ajánl, amivel javítani lehetne a helyzeten.

„Annak érdekében, hogy a lehető legjobb munkát tudjuk végezni és a megfelelő szolgáltatást nyújtsuk az ügyfeleinknek, kipihentnek kell lennünk és nem szabad ledolgozhatatlan mennyiségű, egymással egybeeső munkákkal zsonglőrködnünk.”

A Wall Street bankjai, kiváltképp a Goldman, híresek az égig érő munkabérekről és még magasabb bónuszokról, az elsőéves elemzőkre – akik a pénzügyi világ táplálkozási piramisának alját jelentik – ez nem mindig igaz. A Business Insider cikke szerint a Goldman és más gigacégek kezdő elemzői évi 27 millió forintot kereshetnek csak a munkabérük által.

A felmérés során felmerült panaszok messze mást mutatnak, mint a lazulós imidzs, amit a wall streeti bankok vetítenek magukról. Mivel egyre nagyobb verseny van köztük és a Szilícium-völgy farmeres-kapucnis techcégei között a tehetségekért, a bankok is enyhítettek élre vasalt kiállásukon, illetve lazítottak a családalapítási szabadságot érintő szabályaikon.

A Goldman emellett junior bankárai hétvégéit is igyekszik megvédeni egy „szabad szombattal”, ami annyit tesz, hogy elemzőik péntek este 9-től vasárnap reggel 9-ig különleges körülményektől eltekintve nem lehetnek benn az irodában. A felmérés szerint a cég ezt is többször megszegte.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.