Elfogtak egy embercsempészt, aki nyolc migránst akart átcsempészni Magyarországon

MTI/Kelemen Zoltán Gergely
not image

Kulcsár Péter

2022. január 23. - 02:40

Vádat emeltek azzal a svájci állampolgárságú férfival szemben, aki amint leszállított Ausztriába 8 illegális határátlépőt, azonnal fordult is vissza Csongrád-Csanád megyébe újabbakat felvenni.

A vádirat szerint a vádlott 2021. november 12. napján gépkocsijával az ismeretlenül maradt megbízója utasításai szerint Ruzsa térségébe hajtott, ahol a délelőtti órákban a kapott koordináták alapján felvett nyolc külföldit, akikkel Ausztria felé indult – írta az ugyeszseg.hu.

A csempészett személyeket sikeresen leszállította az osztrák célállomásra, ahol telefonjával lefotózta őket, majd a róluk készült képet elküldte megbízójának. Az ekkor érkezett, újabb utasítások szerint visszafordult Magyarországra, és másnap éjjel már Üllés közelében vett fel járművébe újabb nyolc külföldit, akikkel szintén az osztrák határ felé indult. Elindulását röviddel követően azonban a rendőrség megállította és igazoltatta.

Az intézkedés során a kocsiban talált külföldiek magukat afgán, illetve török állampolgárnak vallották, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A férfi által korábban csempészett 8 főhöz hasonlóan őket is ismeretlen személy kísérte át a szerb-magyar zöldhatáron hazánk területére, mellyel a terhelt is tisztában volt.

A vádlottat a járási ügyészség államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette elkövetésével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő elkövető bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.