Az elszálló árak miatt egyre népszerűbbek a saját márkás termékek a magyarok körében
Ha meghalljuk, hogy saját márkás termék, gyakorta gondolhatunk arra, hogy ezek a termékek silányabb minőségűek, ám ez nem feltétlenül igaz: az elszálló árak miatt a magyarok is egyre inkább ezeket a termékeket keresik.
Az orosz-ukrán háború nyomán bekövetkezett infláció és az élelmiszerárak brutális és folyamatos emelkedése a magyarok vásárlási szokásaiban is változást hozott: a saját márkás termékek forgalma fellendülőben, a magyarok pedig egyre tudatosabban vásárolnak a boltokban.
A Magyar Nemzet megkereste az élelmiszerlánc-biztonsági hivatalt is a témában, s közlésük szerint az alacsony ár nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott termék silányabb minőségű, hiszen a saját márkás termékek gyártóira is ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint az élelmiszerlánc más szereplőire.
A magyar vásárlók is egyre tudatosabbak a boltokban, és manapság már azok is megnézik egy adott termék árát, akik korábban kifejezetten a már bevált és jól ismert márkák termékeit vásárolták. Az ár mellett azonban még mindig fontos szempont a minőség, éppen ezért szakemberek szerint a vásárlók jelentős része egyre inkább a saját márkás termékeket rakja majd a kosarába.
A saját márkás termékek nem feltétlenül rosszabbak
A Magyarországon működő áruházláncok szinte mindegyike rendelkezik valamilyen saját márkás termékcsaláddal, melyeket az ismert márkák termékeinél jóval alacsonyabb áron kínálnak: a Nébih úgy véli, ebben a nehéz időszakban a gyártók és a forgalmazók esetében is az lesz a prioritás, hogy az árérzékeny vásárlókat lehetőségeikhez mérten a legjobban kiszolgálják.
A Nébih a Magyar Nemzet megkeresésére megosztotta, „tény, hogy a gyártók a költséghatékonyságot is alapul veszik a termékfejlesztésnél”, éppen ezért ebben a nehéz időszakban, melyben mind az alapanyagárak, mind pedig az energiaköltségek növekednek, valószínűleg előtérbe kerül a kedvezőbb árú termékek előállítása.
Annak kapcsán, hogy ere többen keresik a voltokban a saját márkás termékeket, a Nébih rámutatott, ezek nem feltétlenül silányabb minőségűek, hiszen ezen termékek előállítóira is ugyanazon szigorú jogszabályok vonatkoznak, mint más gyártókra.
Valóban léteznek rossz minőségű élelmiszerek, de vizsgálják őket
A hivatal kiemelte, a gazdasági helyzettől és időszaktól függetlenül bármikor bekerülhetnek rossz minőségű élelmiszerek a kínálatba, ám ezeket rendszeresen monitoringvizsgálatokkal szűrik, de a tudatos és figyelmes vásárlók bejelentései nyomán is rendszeresen vizsgálódnak.
Megosztották, a Nébih ügyfélszolgálatára és zöldszámára az elmúlt időszakban számos rossz minőségű élelmiszerre bukkantak rá: amennyiben fény derül erre, úgy jogsértés miatt jelentős szankciót vetnek ki a gyártóra. Hangsúlyozták továbbá, hogy folyamatosan harcolnak a hamisítás ellen is, rámutatva, hogy idén már több alkalommal is tártak fel ilyen eseteket a vizsgálatok.